У Верховній Раді відбулись парламентські слухання на тему «Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці», які організував Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. З цієї нагоди члени Наради представників християнських Церков України оприлюднили спільне Звернення до Верховної Ради України щодо ситуації українських трудових мігрантів. Текст звернення оприлюднивІнститут релігійної свободи.

У зверненні зазначено: “Протягом останніх років спостерігаємо неймовірне зростання потреби послужити нашим співвітчизникам, а часто-густо навіть знайомим і близьким, котрі в силу обставин були змушені залишати свої домівки та вирушати за кордон у пошуках заробітку для утримання своєї сім’ї”. Однак, на думку глав Церков, голос українських трудових мігрантів є слабо почутий у нашій державі. Це стосується зокрема неналежної уваги до вирішення їх повсякденних потреб з боку органів державної влади України.

“Вважаємо за свій обов’язок піднести голос за тих наших співгромадян, які були змушені виїхати, тепер позбавлені належного захисту і безпеки у країнах перебування та покинуті напризволяще, а коли бажають повернутися, відчувають мачушину неприязнь”, – наголошують предстоятелі українських Церков.

Відео дня

На їх думку, парламентські слухання з питань трудової міграції та проблем закордонних українців є доброю нагодою відверто обговорити проблеми мігрантів та, найголовніше, запропонувати конкретні кроки, спрямовані на покращення ситуації.

“Чи не першим з них мало би бути визнання Українською державою факту існування кілька мільйонної групи трудових мігрантів, та законодавче закріплення їхнього статусу”, – йдеться у документі.

Автори звернення закликали парламентаріїв “узяти до уваги ініціативу десятків громадських організацій українців за кордоном і в Україні, що спільними зусиллями розробили проект закону про правовий статус українських трудових мігрантів, а також підтримати його на всіх стадіях законотворчого процесу. Такий крок був би добрим знаком для всіх зацікавлених сторін і демонстрував би справжній інтерес до долі мільйонів українців”.

Звернення підтримали усі члени Наради представників християнських Церков України: Українська Православна Церква Київський Патріархат, Українська Православна Церква, Українська Греко-Католицька Церква, Римсько-Католицька Церква в Україні, Всеукраїнський Союз Об’єднань євангельських християн – баптистів, Всеукраїнський Союз Церков християн віри євангельської – п’ятидесятників, Українська Християнська Євангельська Церква, Українська Лютеранська Церква та Братство незалежних церков та місій євангельських християн – баптистів України.