Цими вихідними на Тернопільщині, у Марійському духовному центрі в селі Зарваниця, за ініціативи Міністерства оборони України та Української Греко-Католицької Церкви відбулося перше Всеукраїнське військове паломництво під гаслом “Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться”.

Як повідомили УНІАН в Управлінні прес-служби Міноборони, у військовому паломництві виявили бажання взяти участь чимала кількість офіцерів, курсантів і ліцеїстів, військовослужбовців строкової служби та служби за контрактом з’єднань і частин Збройних Сил України, Внутрішніх військ МВС України та Державної прикордонної служби і члени їхніх родин.

Загалом за два дні святе місце, де у храмі Пресвятої Трійці зберігається чудотворна ікона Зарваницької Божої Матері, відвідало близько двох тисяч військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань з усіх регіонів держави.

Відео дня

Варто зауважити, що до Зарваниці за покликом серця прибули представники різних конфесій. Їх супроводжували духовні настоятелі, військові капелани, священики.

Під час першого Всеукраїнського військового паломництва відбулася панахида за тими військовослужбовцями Збройних Сил України, які загинули під час виконання службового обов’язку та в операціях з підтримки миру на територіях інших країн.

За словами тимчасово виконуючого обов’язки директора Департаменту гуманітарної політики Міністерства оборони України Петра КОСТЮКА, співпраця Збройних Сил і Церкви почалася одразу ж після проголошення Україною незалежності. Військові почали запрошувати священиків різних конфесій на ритуали складання Військової присяги. Згодом стало зрозумілим, що співпраця армії та Церкви є невід’ємною складовою нашого суспільства.

“У Міністерстві оборони України створений сектор по роботі з релігійними організаціями. Військове відомство підписало меморандум про співпрацю з сімома основними конфесіями України, у якому визначено, що наша кінцева мета – це створення військового капеланства, яке б могло забезпечити духовні потреби військовослужбовців, – зазначив П.КОСТЮК.

Він також повідомив, що для Міністерства оборони важливим є задоволення релігійних потреб військовослужбовців. Саме тому й було організовано Всеукраїнське військове паломництво – як відповідь на бажання віруючих військовослужбовців і представників церкви, які займаються душпастирською опікою військових, мати своє паломництво до української святині.

В ході паломництва відбулася Хресна хода зі свічками. Багато ліцеїстів, курсантів та військовослужбовців сповідалися та причастилися.

Завершилося паломництво Архієрейською Божественною Літургією.

Представники Міністерства оборони України вручили духовному керівникові Всеукраїнського військового паломництва керівнику відділу патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України Владиці Михаїлу КОЛТУНУ символічний ключ від паломництва і побажали, щоб воно стало міжнародним.

Планується, що подібне військове паломництво відбуватиметься у Зарваниці щороку.