Президент України Віктор ЮЩЕНКО разом з дружиною Катериною ЮЩЕНКО у рамках Державного візиту до Республіки Польща відвідав Кафедральний собор греко-католицької перемишльсько-варшавської митрополії (м. Перемишль).

Про це повідомляє офіційний сайт глави Української держави.

Спілкуючись з прихожанами, Президент особливо підкреслив, що між Україною та Польщею сьогодні існує надзвичайно високий рівень відносин.

Відео дня

У цьому контексті В.ЮЩЕНКО відзначив важливість питання історичного примирення у  взаєминах між українським та польським народами. «Як Президент України я дуже пишаюся тим, що ми пройшли цю непросту дорогу, особливо за останні кілька років, і стали істинними друзями», – сказав В.ЮЩЕНКО. Він висловив переконання, що остаточне історичне примирення, взаємне прощення є обов’язковими передумовами для подальшої розбудови конструктивних взаємин в об’єднаній Європі. На переконання Глави держави, «унікальні» українсько-польські відносини є, безумовно, одним із елементів нової європейської політики.

Довідково. Архикафедральний собор Св. Івана Хрестителя у Перемишлі побудований у 1627-1671 роках у стилі раннього бароко. Нині це один із чотирьох діючих греко-католицьких храмів Перемишля.

У 1991 році Папа Іван Павло ІІ під час свого паломництва до Перемишля передав цю святиню греко-католикам під кафедральний собор і виключне користування. У 1993 році встановлено іконостас ХVII ст. з Любачева, який зазнав ґрунтовної реставрації.

Після утворення греко-католицької митрополії у Польщі у 1996 році рішенням Ватикану кафедральний собор було підвищено до архикафедрального собору Св. Івана Хрестителя.

У 1996-1999 роках проведено ґрунтовний ремонт храму за проектом Івана Могитича та Наталії Сліпченко зі Львова з пристосуванням його до вимог греко-візантійського обряду. Ремонт інтер’єрів та розписів здійснили художники з України під керівництвом Андрія Скрентовича.

За проектом українського архітектора з Перемишля Юрія Левосюка у 2001-2002 роках побудовано дзвіницю, де встановлено два історичні дзвони: Св. Іван, Св. Петро і один новий дзвін Св. Степан. У порталі дзвіниці поміщено відновлені давні кам’яні монументи Св. Ольги і Св. Володимира.

У 2003 році до Архикафедрального собору перенесено останки перемиських владик – єпископа Максиміляна Рилла і єпископа Івана Снігурського і покладено у крипті нової катедри.