Парламентарі затвердили порядок денний п’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання. Документ серед іншого передбачає розгляд низки законопроектів з питань, пов’язаних з духовною та суспільно-важливою діяльністю релігійних організацій. Окремі питання спрямовані на подальшу гармонізацію державно-церковних відносин в Україні, повідомили УНІАН у Інституті релігійної свободи.

Порядок денний затверджений постановою Верховної Ради від 1 вересня 2009 року №1620-VI, яка ще тільки готується до опублікування.

За інформацією ІРС, до кінця січня 2010 року парламент запланував розглянути біля десяти проектів нормативних актів, пов’язаних з питаннями свободи совісті та діяльністю релігійних організацій. Серед них законопроект №2729 щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів державного стандарту освіти, який був внесених групою депутатів з різних фракцій (В.Стретович, О.Боднар, В.Малишев, В.Марущенко). Також парламентарі мають опрацювати законопроект №3347 щодо встановлення мораторію на приватизацію майна культового призначення, яке підлягає поверненню релігійним організаціям як їх історичним власникам (автор – Ольга Боднар).

Відео дня

Протягом цієї сесії запланований розгляд урядового проекту №5026 про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про податок на додану вартість» щодо звільнення від ПДВ операцій із ввезення у митному режимі імпорту Біблій релігійними організаціями. Проект передбачає вирішення проблеми ввезення в Україну без оподаткування Біблій, які друкуються закордоном через відсутність всередині країни технічних можливостей для виготовлення видань з особливостями такого формату. Слід зауважити, що зазначений законопроект вже у вівторок, 8 вересня, має бути розглянутий профільним парламентським Комітетом з питань податкової та митної політики.

Верховна Рада також повернеться до проекту Закону України «Про порядок організації і проведення мирних заходів» (урядовий законопроект №2450), який запланований до другого читання після доопрацювання профільним комітетом. У другому читанні парламент також розгляне законопроект №2281-1 про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості (автор – Тарас Чорновіл).

Незважаючи на негативну оцінку з боку провідних Церков, до порядку денного п’ятої сесії парламенту потрапив законопроект №2419 про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації" щодо запобігання діяльності релігійних культів деструктивного типу та тоталітарних сект (автор – Геннадій Москаль). При цьому, Комітет з питань культури і духовності пропонує Верховній Раді відхилити зазначений проект, мотивуючи це тим, що чинний Закон “значно демократичніший, ніж запропоновані до нього зміни”.

Також до уваги народних обранців буде представлено кілька проектів постанов Верховної Ради та інших законопроектів, які в певній мірі стосуються питань реалізації та забезпечення свободи віросповідання.