Кабінет Міністрів прийняв рішення відпускати природний газ для релігійних організацій на комунально-побутові потреби за цінами, які діють для населення. Відповідну постанову було прийнято на засіданні уряду 3 вересня, повідомляє Інститут релігійної свободи. Як повідомляє урядовий портал, встановлення таких цін суттєво зменшить фінансове навантаження на релігійні організації та дозволить їм своєчасно та у повному обсязі здійснювати розрахунки за отриманий природний газ.

За інформацією ІРС, зазначене рішення уряду було схвально сприйнято представниками конфесій, які цього ж дня зібрались на засідання Секретаріату Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій для аналізу результатів нещодавньої зустрічіглав конфесій з прем’єр-міністром України у липні цього року. Питання зменшення тарифів на газ для релігійних організацій знайшло відображення у окремому урядовому дорученні, виданому за результатами цієї зустрічі.

Як нагадує ІРС, зазначене питання не знаходило вирішення ще з 2002 року. Проте під час зустрічі з представниками Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій 13 липня 2009 року прем`єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО запевнила, що уряд доведе до логічного завершення питання надання комунальних послуг Церквам за цінами, встановленими для населення. “Це основне питання для церков і культових споруд, і це саме те, що ми робитимемо і доведемо до кінця”, – запевнила Ю.ТИМОШЕНКО.

Відео дня

До цього часу релігійні організації сплачували за газ, як промислові підприємства. Вартість природного газу для промисловості становить 310 доларів за тисячу кубометрів при ціні для населення у 402-622 гривень (близько 51,5-79,7 доларів) за тисячу кубометрів залежно від обсягів споживання.

Як повідомляв УНІАН, 26 серпня міністр палива і енергетики Юрій ПРОДАН заявив, що підвищення ціни на газ для населення з 1 вересня ц.р. може не відбутися, оскільки це питання не узгоджене з профспілками. При цьому він зазначив, що профспілки на сьогоднішній день не підтримують підвищення ціни на газ для населення. Нагадаємо, 25 серпня прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО заявила, що в 2009 році ціна на газ для населення підвищуватися не буде.

Підвищення ціни на газ для населення з 1 вересня було узгоджене Україною з Міжнародним валютним фондом і відповідний пункт було внесено до відкоригованої в липні програми співпраці України і МВФ (Меморандум).