Тернопільська обласна рада рада ухвалила рішення про визнання статусу “репресованої Церкви” за Українською Автокефальною Православною Церквою та Українською Православною Церквою Київського патріархату як правонаступницею Української Автокефальної Православної Церкви. Як предає кореспондент УНІАН, відповідне рішення прийняли вчора депутати облради на сесії, проголосувавши за нього одноголосно. Депутати визнали значний внесок УАПЦ та УПЦ КП у розвиток духовності, культури і становлення української нації. Відтак з метою відновлення національної пам’яті та історичної справедливості, керуючись українським законодавством та враховуючи звернення тернопільського Свято-Троїцького духовного центру УПЦ КП, обласна рада вирішила визнати за вищезгаданими церквами статус “репресованої Церкви” - “як свідчення поваги та шани громади Тернопільської області до всіх вірних її служителів, які мужньо перенесли репресії у часи тоталітарної доби“.

Депутати обласної ради також ухвалили звернення до Президента України Віктора ЮЩЕНКА та Верховної Ради України з проханням ініціювати на державному рівні процес встановлення історичної справедливості щодо Української Автокефальної Православної Церкви, Української Православної Церкви Київського патріархату, як правонаступниці Української Автокефальної Православної Церкви, та визнання за ними статусу “репресованої Церкви”.

Як повідомляв УНІАН, у червні Тернопільська облрада закликала В.ЮЩЕНКА надати статус репресованої Церкви Українській Греко-Католицькій Церкві,  а також забезпечити повну її реабілітацію, в тому числі шляхом встановлення пільг у порядку та межах, визначених законодавством України. Звернення було направлено з нагоди 20-тої річниці відновлення відкритого служіння УГКЦ після довголітнього періоду її переслідування радянським режимом.

Відео дня