У Косовому, у базовому таборі “Бреза” національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону “УкрПолбат” багатонаціональної тактичної групи “Еast” сил КФОР відбулися заходи, присвячені одному з дванадцяти найбільших християнських свят – Преображення Господнє.

Як повідомили УНІАН в Управлінні прес-служби Міністерства оборони України, особливої урочистості святу придав той факт, що українські морські піхотинці відзначили одне з найважливіших християнських свят на території “землі церкви”. Саме так у перекладі звучить давня назва тих територій, де виконують миротворчу місію українські військовослужбовці.

У перекладі з сербської мови Косово означає “земля чорних дроздів”, а території, що розташовані на захід від Косова поля до кордону з Албанією – це Метохія, що у перекладі з грецької звучить як “церковна земля” або “церковний наділ”.

Відео дня

Вранці священнослужитель українського миротворчого контингенту протоієрей Володимир (КУЛЬЧИЦЬКИЙ) разом із усіма морськими піхотинцями, які цього дня не були залучені до виконання миротворчих завдань, провів святкове богослужіння.

Через те, що маленький храм миротворців був не в змозі вмістити усіх бажаючих прийняти участь у церковній службі, основне дійство відбулось біля Хреста поблизу каплички.

Після служби святий отець привітав миротворців зі святом, яке в народі має назву - Яблуневий спас та розповів біблійну історію цих урочистостей.

“Це свято нагадує усім нам про необхідність духовного розвитку та вдосконалення”, – наголосив священнослужитель. Він також сказав, що з трьох спасів Яблуневий Спас - є найголовнішим.

Після завершення літургії наші миротворці мали можливість скоштували свячені яблука, груші та виноград.