Прем’єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО і голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН привітали українців з Днем хрещення Київської Русі та Днем пам`яті святого рівноапостольного князя Володимира, хрестителя Русі.

Як зазначається у переданому УНІАН привітанні глави українського уряду, “золотоверхий Київ – світоч Християнства, наш другий Єрусалим. Саме з нашого стольного міста пішло всіма східнослов’янськими землями проміння Віри та Правди. Саме на київських пагорбах сталася подія, яка змінила життя всієї східної Європи. Хрещення киян та всіх русичів князем Володимиром 988 року, беззаперечно, вікопомна дата для цілої історії людства, а не лише для Руси-України”.

За словами Ю.ТИМОШЕНКО, “пам’ять про величний і Богонатхненний вчинок рівноапостольного князя Володимира століттями жила в свідомості нашого народу. Постать нашого князя, возвеличена його ділами, ще від преподобного Нестора Літописця, була знаковою для всіх наступних князів і гетьманів, громадських і політичних діячів, які підтримували державницьку традицію”.

Відео дня

Вона зауважила, що колись єдина Київська церква представлена сьогодні чотирма: Українською православною церквою Київського Патріархату, Українською православною церквою, що перебуває у єдності з Московським Патріархатом, Українською греко-католицькою церквою, Українською автокефальною православною церквою. При цьому Ю.ТИМОШЕНКО висловила сподівання, що “рано чи пізно, Господь пошле їм і організаційну єдність”. 

Вона привітала всіх громадян “релігійно толерантної України, православних і греко-католиків, католиків і протестантів, із святом, яке посилює нашу віру в Бога та нагадує про величний шлях нашого народу, про більше ніж тисячолітню державну та християнську традицію України-Руси”.

У свою чергу, В.ЛИТВИН зауважив, що “прийняття Київською Руссю християнства стало подією вселенського значення, що на віки визначила духовну долю нашої Церкви й українського народу й донині має величезний вплив на життя суспільства й держави”.

За словами голови ВР, “свята віра допомогла Володимиру осягнути істинне значення й повноту невідбутних, вічних понять; благодатні набутки плодів святого духу дозволили йому вміло й авторитетно правити своєю державою понад тридцять років, успішно втілюючи в життя глибокі адміністративно-територіальні та військові реформи”.

Нехай День Хрещення Київської Русі, відзначення пам`яті святого рівноапостольного князя Володимира означиться в нашому житті осмисленим спадкоємним долученням до вічних смислів буття і вічного життя, наголосив В.ЛИТВИН у своєму привітанні, переданому УНІАН Інформаційним управлінням апарату ВР.