Президент України Віктор ЮЩЕНКО привітав співвітчизників із Днем хрещення Київської Русі-України.

У привітанні, обнародуваному на офіційному сайті глави держави, В.ЮЩЕНКО зауважив, що “це свято відзначаємо у день Святого Володимира - одного із засновників і покровителів нашої державності”.

На переконання Президента, для українців цей день фіксує і означає кілька принципових понять: спадкоємність тисячолітньої історії України, нашої нації і держави; неподільність українського народу і його єдність навколо ідеї сильної держави і віри; соборність усіх українців і всіх українських земель навколо рідної державної і духовної столиці – Києва; велика присутність Києва у світовій історії і його цивілізаційний вплив на сусідні землі і народи; єдність нашого державного і духовного начала.

Відео дня

За словами Президента, “із хрещенням для нашого народу розпочалася нова історія. Віра створила ідею: єдиний народ, могутня держава, приналежність до європейської цивілізації. Наш народ був вірний цій ідеї завжди. Ми - українці. Це - наша правда. Вона проростає і повертається завжди. Попри все. Через століття. Завжди”.

В.ЮЩЕНКО висловив упевненість, що великою історичною правдою і справедливістю для України стане утвердження єдиної Помісної православної церкви.

“Це - справа єдності нашого духовного життя і всього суспільства. Це - рідний дім для всіх православних християн України”, - наголосив Президент.

За словами глави держави, він цінує слова і позицію Його Всесвятості, Вселенського патріарха ВАРФОЛОМІЯ, який закликав до “відновлення об`єднуючої ролі, яку відігравала Православна Церква у свідомості Христолюбної української нації”.

На думку Президента, “ця праця вимагає від усіх нас великої мудрості, такту і впевненості”.

На продовження і розвиток діалогу сподіваємося під час пастирського візиту в Україну Патріарха Московського і всієї Русі КИРИЛА, наголосив В.ЮЩЕНКО.

Він висловив упевненість, що шлях до мети Україна пройде з гідністю і твердою вірою.

Від імені держави Президент висловив слова вдячності предстоятелям українських церков візантійської традиції: патріархові Київському і всієї Русі-України ФІЛАРЕТУ, митрополитові Київському і всієї України ВОЛОДИМИРУ, митрополитові Київському і всієї України МЕФОДІЮ, главі Української греко-католицької церкви кардиналові Любомиру ГУЗАРУ за архіпастирську мудрість, міжконфесійний мир і злагоду в суспільстві.

Також В.ЮЩЕНКО привітав із Днем хрещення Київської Русі-України усіх українських християн і всіх громадян України, незалежно від релігії, конфесії чи переконань.