Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Ніна КАРПАЧОВА в сесійній залі парламенту представила народним депутатам щорічну доповідь про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні, повідомляє Інститут релігійної свободи.

У доповіді "омбудсвумен" йшлось про захист громадянських та особистих прав, політичних прав громадян та економічних, соціальних і культурних прав. Однак, як помічають експерти ІРС, у документі не було приділено увагу забезпеченню права на свободу світогляду та віросповідання, гарантованого статтею 35 Конституції України - у документі не наведено жодного факту порушень прав віруючих громадян протягом вказаного періоду.

Зокрема, без уваги залишились питання, пов’язані із проблемою приватизації та продажу стороннім особам колишніх культових споруд, які знаходяться у комунальній власності та підлягають поверненню їх історичним власникам згідно зобов`язань України перед Радою Європи. Водночас, не піднімалося питання складних умов діяльності, що передбачені для релігійних організацій (комерційні тарифи на природний газ та комунальні послуги. - ІРС); зловживання правоохоронних органів своїм службовим становищем (події у Євпаторії, Києві тощо. - ІРС). Не йшлося про перешкоджання органів місцевого самоврядування в реалізації прав на мирні зібрання (випадки у Бердянську, Маріуполі, Донецьку, а також - у Дніпропетровській, Харківській та інших областях - ІРС). Як помітили експерти IHC, у доповіді не йшлося про деякі випадки перешкод у реєстрації релігійних громад і про надання переваг певним релігійним організаціям у зв’язку з конфесійними уподобаннями місцевих посадовців.

Відео дня

Як зазначає IРС, навіть єдина згадка про порушення прав людини у доповіді Н.КАРПАЧОВОЇ щодо забезпечення конституційних прав віруючих у селі Рохманів Шумського району Тернопільської області, не містить деталізації щодо характеру чи пояснення ситуації.

При цьму, експерти ІРС зауважують, що українські правозахисники наводять окремі факти порушень у сфері свободи думки, совісті та релігії у щорічних Доповідях правозахисних організацій (УГСПЛ, ХПГ) про права людини в Україні за 2006 та 2007 роки, а також у звіті "Моніторинг релігійної свободи в Україні: особлива увага до стану релігійної толерантності" у рамках дослідження "Права людини – 2006", проведеного РІСУ разом з Інститутом релігійної свободи та іншими. Також Держдепартамент США у міжнародних звітах щодо релігійної свободи за 2006 та за 2007 роки констатує наявність низки порушень релігійної свободи в Україні.

Водночас більшість міжнародних та українських експертів відзначають доволі високий рівень забезпечення в Україні права на свободу світогляду та віросповідання, а також зацікавлення керівництва держави та органів влади у подальшій гармонізації державно-конфесійних відносин в країні.