Петро Порошенко і президент Польщі Анджей Дуда / president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко розкритикував прийнятий парламентом Польщі законопроект про Голокост. Про це він написав на своїй офіційній сторінці у Facebook.

facebook.com/petroporoshenko

«Історична правда вимагає відвертої розмови та діалогу, а не заборон. Оцінки, які містяться в цьому рішенні є абсолютно необ'єктивними та категорично неприйнятними», — заявив Порошенко, закликавши Польщу до діалогу.

Законопроект про інститут національної пам'яті, який 26 січня ухвалив польський Сейм, передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів» проти поляків.

Відео дня

При цьому покарання передбачено за будь-які спроби виставляти поляків співучасниками нацистських злочинів. До трьох років в'язниці загрожує також тим, хто називає гітлерівські концтабори на території Польщі — такі, як Хелмно, Белжец, Собібор, Треблінка, Аушвіц і Майданек — польськими.

Ці положення польського закопроекту викликали дипломатичний скандал з Ізраїлем, повідомляє jewishnews.com.ua. США закликали Польщу переглянути законопроект.