Виділених Кабінетом Міністрів десяти мільйонів гривень з резервного фонду державного бюджету на проведення аварійно-ремонтних робіт Андріївської церкви у Києві вистачить лише на першочергові заходи зі зміцнення схилу і фундаменту святині. Про це повідомив начальник Головного управління охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації Руслан КУХАРЕНКО, повідомляє Кореспондент.net.

За словами Р. Кухаренка, три мільйони гривень із виділених 10 млн. вже надійшли на рахунок Національного заповідника «Софія Київська», який виступає замовником робіт.

”Звичайно, цих 10 мільйонів вистачить лише на першочергові заходи зі зміцнення схилу і фундаментів Андріївської церкви. Для решти робіт необхідно ще 30 мільйонів гривень. Це роботи з реставрації паперті, горизонтальної гідроізоляції і гідроізоляції самої Андріївської церкви, її стін. Треба докласти серйозних зусиль, аби цей пам`ятник залишився перлиною світового масштабу. Таких засобів поки не передбачено”, – сказав Р. Кухаренко.

Відео дня

За його інформацією, замовники вже зібрали тендерні пропозиції на виконавця робіт зі зміцнення схилу і фундаменту церкви і, за його словами, вже наступного тижня визначать переможця цього тендеру.

Після розгляду всіх скарг учасників тендеру з переможцем буде підписано контракт. Потому підрядник розпочне роботи з реставрації храму.

На питання про реальну дату початку реставрації, Р. Кухаренко сказав, що наразі це складно спрогнозувати.

Також Р. Кухаренко пояснив, що після підписання контракту з переможцем тендеру необхідно буде отримати висновки експертизи на заплановані роботи, відповідні дозволи і ордери, оформити розпорядження КМДА.

Разом з тим він підкреслив, що до зими цього року роботи зі зміцнення схилу і фундаменту Андріївської церкви мають бути завершені.

”Взимку ці роботи проводити заборонено, бо Андріївська церква може просто зсунутися з схилу ”, – сказав Р. Кухаренко.

Як нагадує Кореспондент.net, у квітні цього року Кабінет Міністрів виділив з резервного фонду державного бюджету 10 мільйонів гривень на проведення аварійно-ремонтних робіт Андріївської церкви у Києві.