ГПУ вирішила розбиратися, чому в УПЦ не надають послуги представникам інших конфесій / ukranews.com

Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу стосовно окремих представників Запорізької єпархії Української Православної Церкви за підозрою в дискримінації осіб, які не проходили обряд хрещення в УПЦ. Повідомлення про це з'явилося на сайті ГПУ України.

"У четвер, 11 січня, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 161 КК України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) стосовно вчинення окремими представниками Запорізької Єпархії Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ-МП), ГО «Союз православний «Радомир» та іншими невстановленими особами умисних дій, спрямованих на розпалювання національної, релігійної ворожнечі та ненависті, образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, що спричинили тяжкі наслідки у вигляді виникнення сутичок та масових заворушень в Запорізькій області та інших регіонах України", - повідомляється на сайті відомства.

У якості звинувачення представникам УПЦ ставиться відмова надавати релігійні послуги представникам інших релігійних конфесій.

Відео дня

"Встановлено, що представники Запорізької Єпархії Української православної церкви Московського патріархату допускають вибірковий підхід до здійснення релігійних обрядів, надаючи перевагу тим особам, які проходили обряди хрещення саме в УПЦ-МП, чим ображають почуття громадян у зв’язку з їх релігійними переконаннями", - повідомляє прес-служба ГПУ.

Запорізька єпархія УПЦ висловила подяку правоохоронцям за початок слідчих дій стосовно ситуації розпалювання релігійної ворожнечі і ненависті.

"Сподіваємося, що розслідування буде чесним і справедливим, і, нарешті, істина стане явною, доведе, що поширювана інформація нечистоплотними журналістами заснована лише на припущеннях. Упевнені, що шум стихн, через безпідставність звинувачень, а нападки перейдуть в інший формат, але все це лише загартує нашу віру, об'єднає усіх нас заради збереження цілісності нашої Батьківщини", - прокоментував факт порушення кримінальної справи митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука.

Також митрополит закликав духовенство і паству сприяти правоохоронним органам, а також щодня читати акафіст Святителю Миколаю, "щоб за його благань Господь наставив кривдників Матір-Церкви".