Ілюстрація / REUTERS

Україна віддала 233 засуджених осіб, які були затримані у зв`язку з війною на Донбасі та відбували термін покарання в українських в`язницях, в обмін на 73 українських заручників.

Про це УНАН повідомили у прес-служба Апарату Верховної Ради України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священики УПЦ супроводили 74 українських військовополонених через "сіру зону"

Відео дня

"27 грудня в районі Майорска, що в Донецькій області, відбулося звільнення заручників. З в'язниць бойовиків були звільнені 73 українця, які незаконно утримувалися в ОРДЛО", - повідомила перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політологи оцінили роль УПЦ в процесі обміну військовополоненими і побачили перспективи

”Своєю чергою, українською стороною було передано 233 осіб зі списку у 306 шляхом помилування та звільнення їх з-під варти. Вони вчинили злочини, але до них було застосовано зміну запобіжного заходу або процедуру помилування у тих випадках, де це було дозволено законодавством. Серед переданих немає таких, які вчинили вбивства та інші важкі злочини, що не підпадає під процедуру помилування”, - наголошується у повідомленні. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В УПЦ розповіли, як відбувається звільнення полонених і про місію Церкви в обміні "74 на 306"

Серед звільнених - бійці батальйону «Кривбас» Микола Герасименко та Олександр Лазаренко, яких бойовики незаконно утримували ще з лютого 2015 року, після Дебальцева.

Також серед звільнених - представник Нацгвардії Євген Чуднєцов, якого бойовики засудили до 30 років, який зазнав страшних катувань у катівнях ОРДО. Також серед звільнених «кіборги» – Олександр Морозов та Іван Ляса, які найдовше знаходилися в заручниках, ще з оборони Донецького аеропорту.

Перший заступник Голови парламенту повідомила, що вдалося звільнити військовослужбовців, які гідно і мужньо трималися у місцях неволі - Олександра Олійника, Олексія Кодьмана, Олексія Кириченка, Олександра Каліна, яких, поранених, схопили бойовики у період з кінця 2014 до початку 2016, під час найважчих бойових дій на фронті.