Експерт вважає, що Трапезна (Тепла Софія) передали Київському патріархату незаконно / orthodoxy.org.ua

Копія договору про безоплатне користування УПЦ КП пам'яткою архітектури – Трапезною (Теплою Софією), свідчить, що храм передали Київському патріархату із порушеннями законодавства. Про це повідомляє ННО «Громадський правозахист».

«Попередній аналіз цього договору показав, що він укладений із порушенням статті 17 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», яка передбачає, що культове майно, яке є державною власністю, може передаватися в безоплатне користування виключно за рішенням Київської міської (обласної) адміністрації», – йдеться у повідомленні НУО «Громадський правозахист».

Крім того, згідно з частиною 5 статті 17 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» клопотання про передачу культової будівлі у безкоштовне користування повинно було розглядатися протягом місяця з письмовим повідомленням про це заявників. Київська митрополія УПЦ багато років добивалася передачі цього комплексу в користування, але подібні повідомлення не отримувала.

Відео дня

Правозахисники неодноразово вимагали надати їм документи, на підставі яких представники Київського патріархату служать в Теплій Софії. У самому Національному заповіднику відповідали, що їм «невідомі рішення (розпорядження, накази) державного органу або посадової особи про передачу храму Малої (Теплою) Софії у користування УПЦ Київського патріархату або іншої релігійної організації, оскільки на адресу Заповідника такі не надходили».