Учасники Круглого столу обговорили основні положення проекту Закону

Учасники Круглого столу обговорили основні положення проекту Закону України «Про військове капеланство», розробленого експертами за участю представників церков, і прийшли до згоди щодо ключових питань.

Захід відбувся за ініціативи Департаменту зовнішніх зв'язків в Україні Патріаршої курії УГКЦ та за підтримки Асоціації українських правознавців, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Учасники обговорення погодилися, що військові капелани матимуть статус некомбатантів, без можливості використання ними зброї, та питаннях душпастирської діяльності підпорядковуватимуться у першу чергу церковним структурам – військовим ординаріатам (єпархіям). Водночас закон повинен передбачити можливість контрактної військової служби для тих капеланів, які мають відповідну військову освіту та офіцерське звання.

Відео дня

Ці та інші узгодженні питання будуть відображені в проекті Закону України «Про військове капеланство», який знаходиться на завершальній стадії розробки. Його фінальне доопрацювання відбудеться у форматі об’єднаної робочої групи з числа представників церков і релігійних організацій, експертів та фахівців парламенту та профільних силових відомств.

Як повідомляв ІРС, рік тому за ініціативи Комітету ВР з питань культури і духовності відбулося засідання робочої групи щодо законодавчого врегулювання діяльності військових капеланів.