Виктор Еленский / facebook.com/church.information.center

Антирелігійний законопроект 4128: вакцина проти рейдерства або каталізатор свавілля (відео)

16:45, 06.12.2017
7 хв.

Околиця Києва. Актовий зал Книжкової палати України. В останній день календарної осені тут зібралися віруючі Української Православної Церкви з усієї країни, об'єднані однією проблемою, особливо гострою в останні три роки - рейдерськими захопленнями храмів. У кожного тут своя історія протистояння.

Околиця Києва. Актовий зал Книжкової палати України. В останній день календарної осені тут зібралися віруючі Української Православної Церкви з усієї країни, об'єднані однією проблемою, особливо гострою в останні три роки - рейдерськими захопленнями храмів.

У кожного тут своя історія протистояння.

"Рано вранці о 4 ранку задзвонили дзвони, - згадує жителька села Башуки Тернопільської області Богдана Лобунець. - Коли ми під'їхали до храму, вже були зірвані замки, стояв «Правий сектор» з собаками, кийками, ножами. Це була неділя і нас не пустили молитися в храм. Нам сказали, що тепер це буде храм УПЦ КП і вигнали. Нас просто викинули як непотрібну річ".

Вакциною проти церковного рейдерства і беззаконня, за задумом парламентарів, повинен стати законопроект 4128, який ще з лютого минулого року зареєстрований в кабінетах Верховної Ради.

Законопроектом №4128 передбачено надання дозволу релігійним громадам безперешкодно міняти підпорядкованість релігійним центрам.

На думку авторів законопроекту, чинне законодавство України не передбачає правового цивілізованого механізму переходу релігійної громади з під юрисдикції однієї конфесії в іншу, а значить, влада повинна розробити такий механізм.

2

Саме для того, щоб обговорити підводні камені законопроекту 4128 з його автором, заступником голови парламентського комітету з питань культури і духовності нардепом Віктором Єленським, віруючі з усієї України і приїхали до Києва.

«Взагалі-то ми зверталися до всіх депутатів, причетних до законопроекту, з проханням зустрітися зі своїми виборцями і почути їхню думку, але відповідної реакції не було, - зазначила упорядник громадських зборів Галина Суменкова. - Виборці, громадяни України, провели по всій країні обговорення законопроекту 4128 і на сьогоднішній день в ВР надійшло понад 60 тисяч підписів проти законопроекту».

Так Віктору Єленському довелося відповідати за свою законодавчу ініціативу і за всю команду авторів законопроекту 4128.

Поява нардепа на сцені актового залу книжкової палати викликала жваве перешіптування.

«Не можу зрозуміти, навіщо вони лізуть у справи Церкви, - басив на другому ряду кремезний чоловік, звертаючись до свого товариша. - У нас і без цього закону храми відбирають, а якщо його приймуть, то що взагалі тоді почнеться по всій країні?..».

Варто зазначити, що для моральної підтримки Єленського десантувався глава департаменту у справах релігій і національностей Мінкульту Андрій Юраш, але з підвищенням градуса дискусії, чиновник ретирувався з залу.

«В законі України сказано, що будь-яка релігійна громада може підкорятися будь-якому релігійному центру, як в Україні, так і за межами країни і вільно змінювати своє підпорядкування. Але яким способом вона може змінювати своє підпорядкування, в законі не сказано. Через це в Україні виникають сутички, суперечки, судові процеси», - почав свій виступ Єленський.

3

Ці перші репліки нардепа викликали несхвальний гул в залі, де зібралися жертви рейдерських захоплень храмів.

«А хто ж буде приймати рішення про зміну юрисдикції, - пролунав із залу тривожний жіночий голос. - У нас в селі сільський голова зібрав громаду і сказав, що храм тепер підпорядковується УПЦ КП».

«Рішення про зміну юрисдикції, згідно із законопроектом, приймається на загальних зборах релігійної громади простою більшістю присутніх», - парирував Єленський.

«А якщо від імені громади будуть виступати зовсім сторонні люди, які до громади не мають ніякого відношення? У законопроекті ж сказано, що для того, щоб належати до громади, потрібно всього на всього ідентифікувати себе з нею», - продовжив все той же голос, тембр якого став ще більш неспокійним.

«Послухайте, але ж люди, які беруть участь в загальних зборах релігійної громади, засвідчать своє рішення підписом із зазначенням паспортних даних, - тримав оборону Єленський. - Коли відбуваються збори, керівний орган громади: церковний комітет, братська рада, парафіяльна рада, визначає наскільки правомірними є збори громади. Іншими словами, якщо приходить 20 чоловік, ставлять свічку і кажуть, що є членами громади, керівний орган громади визначає, чи належать ці 20 осіб до громади чи ні».

3

«А чи знаєте ви, що на місцях влада вносить свої корективи в керівний орган громади, не реєструє статути громад, і таким чином, у людей забирають право прийняття рішень?», - вступив в дискусію один з православних священиків.

Але відповідь нардепа на це питання потонула в обурених криках із залу: люди навперебій стали розповідати свої історії насильницького захоплення храмів.

Втім, нардеп зібрався і запевнив, що віруючим все ж потрібен правовий механізм переходу, адже за словами Єленського, запит на такі дії в суспільстві є.

«Є громада, яка користується храмом і тільки її загальні збори можуть вирішити, чи переходить громада в іншу юрисдикцію чи ні. Але якщо цих людей 90% в громаді? Вони хіба не можуть перейти? », - запитував нардеп.

«А що робити тим, хто не захотів переходити? Меншості. Куди їм діватися? Йти в гараж, в житловий будинок в намет? »- почулася чергова репліка із залу.

«Якщо йде поділ громади, то потрібно було б по-християнськи поділити і це майно», - несміливо припустив Віктор Єленський, визнаючи, що чіткого розуміння як саме потрібно ділити майно парламентарії поки не мають.

«Мова повинна йти не про перехід, а про організацію нового приходу, а стара громада, якої б конфесії вона не була, повинна продовжувати своє існування», - висловила свою думку одна з жертв рейдерського захоплення храму.

Однак альтернативні пропозиції нардеп виявився не готовий проаналізувати, наполягаючи на своїй редакції законопроекту.

«Цей законопроект я не буду відкликати, а буду голосувати за нього», - підсумував Єленський.

Після цих слів, забитий зал став помітно порожніти: люди почали збиратися до виходу.

«Ходімо, Ліда, тут все зрозуміло. Нема про що говорити», - говорила жінка років 45-ти своїй подрузі.

«Чіткого виходу з ситуації я так і не почув, - скаржиться священик Тернопільської єпархії УПЦ Георгій Прокопчук. - Краще б цього законопроекту взагалі не було, щоб люди могли самі спокійно розбиратися. Якщо немає зовнішнього втручання, люди на місцях можуть самі між собою домовитися і розібратися. Але якщо буде так, як пропонують у проекті закону, це може привести до ескалації конфліктів і ми дуже за це переживаємо».

3

«Йдуть захоплення храмів. Як юрист я знаю, що цей законопроект не відповідає нормам Конституції. Більш того, законопроект був відхилений науково-експертним управлінням ВР, але депутат Єленський як і раніше на ньому наполягає. Як мати, як жінка, як українка, як православна людина я розумію, що цей законопроект призведе тільки до протистояння по всій Україні», - сказала киянка Людмила Матвієнко.

Варто відзначити, що завдяки жвавій дискусії в суспільстві, законопроект 4128 так і не потрапив до сесійної зали на розгляд парламентаріїв. Коли це станеться не зміг відповісти і сам Віктор Єленський.

«Є порядок денний сесії, і він там є. Але дуже часто до нього справа не доходить», - зізнався нардеп.

Дмитро Олександров, Центр інформації УПЦ.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся