Фото: irs.in.ua

Верховна Рада прийняла закон, яким встановила додатковий святковий і вихідний день, коли українці святкуватимуть Різдво Христове – 25 грудня; водночас для тих, хто звик відзначати це свято 7 січня, також залишається вихідний день.

У четвер, 16 листопада, за прийняття законопроекту № 5496 проголосували 238 народних депутатів, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Прийнятий Закон вносить зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України та додає 25 грудня (Різдво Христове) до переліку святкових і релігійних свят, які є вихідними. Це означає, що українці зможуть святкувати Різдво Христове і 25 грудня, і 7 січня.

Відео дня

Автори ініціативи впевнені, що ці зміни до святкового календаря України дозволить не лише врахувати побажання багатьох протестантських і римо-католицьких християн, але й об’єднати українське суспільство.

Водночас Голова Верховної Ради Андрій Парубій запропонував одночасно, не чекаючи іншого законопроекту, скасувати 2 травня як вихідний день. Парламент підтримав цю поправку. Відтак загальна кількість вихідних днів в Україні не зміниться.

Авторами законопроекту № 5496 виступили 24 народні депутати з більшості парламентських фракцій і груп.

Як повідомляв ІРС, згідно зі статистичними даними Мінкультури окрім близько 23172 православних, греко-католицьких і деяких інших християнських громад, які відзначають Різдво христове 7 січня за Юліанським календарем, на сьогодні в Україні нараховується близько 11000 релігійних католицьких і протестантських громад (біля 30% від усіх релігійних організацій України), які святкують Різдво Христове за Григоріанським календарем, тобто 25 грудня.