false

В інструкції Мінкультури про підходи до реєстрації змін до статутів релігійних організацій були виявлені неправильні трактування Закону «Про свободу совісті та релігійні організації».

Як повідомляє сайт «Громадський правозахист», організація домоглася зняття грифу «для службового користування» з цього документа.

В інструкції Мінкультури наполягає, що будь-яка громада може вільно змінювати свою канонічну підпорядкованість, а положення статутів, що обмежують цю можливість, є незаконними.

Відео дня

«Насправді будь-яка релігійна організація має право самостійно встановлювати у своїх статутах будь-які положення, спрямовані на захист майна юридичної особи від рейдерських захоплень та інших правопорушень, і такі норми статутів не є обмеженнями права на свободу віросповідання. Слід усвідомити, що «права на зміну канонічної підпорядкованості» не існує в принципі, є лише можливість змінювати статути релігійних організацій в тому порядку, як це передбачено документами», - повідомляється на сайті.

Водночас в НУО «Громадський правозахист» звертають увагу на те, що обласні державні адміністрації можуть тлумачити інструкцію від Мінкультури, як підставу для відмови у реєстрації статутів релігійних організацій або почнуть вимагати внесення в документи громад змін, що не відповідають закону.