Фото: news.church.ua

Голова Представництва УПЦ при міжнародних організаціях єпископ Віктор, у рамках перебування в Страсбурзі, 6 листопада зустрівся з Верховним Комісаром з прав людини Ради Європи Нільсом Мужнієксом.

Як повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ, під час зустрічі обговорювалися питання дотримання прав віруючих УПЦ в Україні, зокрема останні події навколо захоплення храму УПЦ в Коломиї. Єврокомісару передали матеріали і документи про порушення прав віруючих і щодо осіб, відповідальних за вирішення релігійного протистояння в країні.

Особливу увагу було приділено спробам прийняття Верховною Радою України законопроектів № 4128, 4511 та 5309, які всупереч нормам міжнародного права носять відкрито дискримінаційний характер проти Української Православної Церкви та спрямовані на втручання у внутрішні справи найбільшого релігійного об’єднання в Україні.

Відео дня

​Було також відмічено, що в Україні з 2015 року проблемами порушень прав віруючих на постійній основі займається СММ ОБСЄ, представники якої неодноразово підтверджували факти порушень прав релігійних організацій та вірян УПЦ, у тому числі щодо захоплень храмів та неналежного розслідування злочинів правоохоронними органами.

Насамкінець Комісар з прав людини Ради Європи зазначив, що всі надані документальні підтвердження порушень прав православних віруючих громадян в Україні будуть уважно розглянуті ним особисто та іншими відповідальними єврочиновниками.

​До мандату Верховного Комісара з прав людини Ради Європи відноситься забезпечення дотримання прав людини в країнах, що відносяться до сфери інтересів ЄС та інформування європейської та міжнародної спільноти про дійсне становище в країнах моніторингу.