Фото: news.church.ua

Відповідальність за подальше зростання злочинності й напруженості в суспільстві лежатиме на правоохоронних органах, у разі якщо вони не забезпечать виконання закону в цих справах.

Такі висновки було зроблено НВО «Громадський правозахист» у дослідженні, опублікованому 1 листопада, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на protiktor.com.

Статистичні дані правоохоронних органів України свідчать про зростання злочинності на релігійному ґрунті, а захоплення майна УПЦ в Коломиї і Грибовиці підтверджують зміну її характеру. Якщо правоохоронці не забезпечать виконання закону в цих справах, то відповідальність за зростання злочинності на релігійному ґрунті в Україні може лягти на них.

Відео дня

НВО «Громадський правозахист» було проведено дослідження динаміки зміни статистичних даних про злочини на релігійному ґрунті в Україні. Виходячи з отриманих даних в 2013 році було відкрито 16 кримінальних проваджень за статтею 161 КК України, яка передбачає відповідальність за розпалювання релігійної ворожнечі, при цьому було пред’явлено 1 підозру в скоєнні злочину. У 2014 році було відкрито вже 26 кримінальних проваджень за тією ж статтею, а в 2015 році кількість нових аналогічних справ досягло 40. Тільки за 9 місяців 2017 року було подано і зареєстровано 42 заяви за статтею 161 КК України. Така динаміка зростання злочинності свідчить про посилення релігійної нетерпимості в суспільстві.

У зв’язку з особливою небезпекою цих правопорушень експерти направили в правоохоронні органи України повідомлення про надання нам інформації про ці справі для підготовки повідомлень до відповідних органів міжнародного правозахисного механізму.