Фото: sobor.in.ua

Заступник голови Адміністративно-господарського управління УПЦ священик Олег Степанов взяв участь у ХХІІ засіданні Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, яке відбулося в Міністерстві закордонних справ України. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на sobor.in.ua.

На початку засідання після озвучення порядку денного було піднято тему збереження архітектурного середовища Києво-Печерської лаври, яка знаходиться під охороною ЮНЕСКО, новобудов на території монастиря. Згідно висновку комісії ЮНЕСКО, монастирський комплекс зберігає свою унікальність і нові корпуси монастиря не впливають на загальну стилістику Лаври.

Українська Православна Церква є постійним споглядачем за діяльністю Нацкомісії України по справам ЮНЕСКО та активним учасником в збережені всесвітньої спадщини, особливо давніх храмів і монастирів.

Відео дня

Головною темою зібрання стала ситуація в Криму в сферах компетенції ЮНЕСКО. Також розглядалася ідея включення букових пралісів Карпат України до списку охорони ЮНЕСКО. Учасники засідання розглянули стан підготовки номінаційних досьє об’єктів «Археологічна пам’ятка «Кам’яна могила»» та «Історичний центр м. Чернігів» для включення до Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Нацкомісія вирішила оголосити конкурс на визначення найактивніших учасників мережі Асоційованих шкіл ЮНЕСКО в Україні. У ході заходу було презентовано досягнення України у Глобальних мережах ЮНЕСКО «Міста, що навчаються» та «Творчі міста».

Національна комісія України у справах ЮНЕСКО здійснює координацію співпраці національних інституцій з ЮНЕСКО. Нацкомісію створено відповідно до Указу Президента України від 26 березня 1996 року. До складу Нацкомісії входять більше 60 членів – представники міністерств і відомств, керівники кафедр ЮНЕСКО, українських об’єктів, внесених до Списку всесвітньої спадщини, представники громадських організацій, а також володарі спеціальних статусів ЮНЕСКО «Артист ЮНЕСКО в ім’я миру» та «Чемпіон спорту ЮНЕСКО».