Фото: news.church.ua

Голова Представництва УПЦ при міжнародних організаціях єпископ Віктор (Коцаба) на нараді ОБСЄ з питань протидії дискримінації у Варшаві (Human Dimention Meeting 2017) виступив 14 вересня із заявою про порушення прав віруючих та релігійних організацій УПЦ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

2

У заяві зазначається, що у 2015-2017 роках відбулись численні випадки порушень прав віруючих Української Православної Церкви, у тому числі захоплення храмів, побиття людей, підпали та руйнування церковного майна. Навіть у резонансних справах, де порушення віруючих є очевидними та не викликають сумнівів, правоохоронні органи не здійснили ефективних заходів для відновлення прав віруючих. До таких справ, зокрема, відноситься побиття людей в с. КатеринівкаТернопільської області, протистояння в с. Птича Рівненської області, що триває, а також наявність більш ніж 30 кримінальних проваджень, що відкриті за заявами віруючих УПЦ.

Події навколо храму Української Православної Церкви в Коломиї, де відбуваються спроби захопити храм УПЦ, та порушення прав релігійної громади УПЦ у Миколаєві також були предметом обговорення на нараді ОБСЄ.

Відео дня
3

Єпископ Віктор особливо підкреслив дискримінаційний характер законопроектів 4128, 4511, 5309, які не зважаючи на негативні висновки науково-експертного управління Верховної Ради України, акції протесту віруючих УПЦ, а також численні критичні оцінки представників Автокефальних Православних Церков були знов винесені на розгляд Верховної Ради України.

Голова Представництва УПЦ також наголосив, що оцінюючи ситуацію церковно-державних відносин не можна стверджувати, що в Україні забезпечується верховенство права та від імені Української Православної Церкви звернувся із закликом до ОБСЄ, держав-учасників наради та держави Україна прийняти заходи задля припинення правопорушень прав православних віруючих громадян.

Порушення прав віруючих УПЦ протягом 2015-2017 років набули широкого розголосу на міжнародному рівні, про що свідчать також заяви міжнародних правозахисних організацій, які лунали на нараді ОБСЄ на підтримку Української Православної Церкви.