president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко заявив про те, що звернувся до Вселенського Патріарха Варфоломея із проханням надати автокефалію Православній Церкві в Україні.

«Верховна Рада ухвалила історичне звернення до Вселенського Патріарха із проханням надати автокефалію Православній Церкві в Україні. Дуже дякую вам за це рішення. Хочу вас також проінформувати, що я, в свою чергу, теж написав відповідного листа до Варфоломея Першого. І цей фрагмент Послання адресований не лише українському парламенту і не лише українському народу. Нехай нас почує і керівництво Вселенського Патріархату», - заявив сьогодні Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді України із посланням «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2017 році».

У залі Верховної Ради Президент звернувся до Вселенського Патріарха, наголосивши, що питання автокефальної церкви є надважливим для України.

Відео дня

«Хочу ще раз звернути увагу Його Всесвятості на серйозність наших намірів. На наявність в українського керівництва твердої політичної волі розв’язати цю проблему, яка, на жаль, стоїть на порядку денному ще з 1991 року. Україна має право на помісну церкву. І ми маємо це право захистити», - сказав Президент.

Петро Порошенко зауважив, що визнання автокефалії не призведе до появи державної церкви в Україні.

«Очікуване нами визнання української автокефалії Вселенським Патріархом, наголошую, жодним чином не означатиме ані появи державної церкви, ані заборони на діяльність в Україні інших православних конфесій. Але ніхто не має права позбавити українців права на власну церкву. Кожен громадянин України сам і лише сам обирав, обирає і обиратиме віру і церкву. Українська держава відділена від церкви, але вона не може пасивно споглядати, як інші держави і інші державні органи використовують залежні від них церковні інституції для досягнення своїх геополітичних цілей», - заявив очільник держави.

При цьому Петро Порошенко відзначив, що не буде підписувати законопроект про погодження вищого духовенства з державними органами.

«Окремо хотів би наголосити, я не підпишу законопроект, в якому пропонується погоджувати кандидатури єпископів та священиків з державними органами. Це не справа держави. Щодо інших ваших законодавчих ініціатив, я готовий їх обговорювати та розглядати із розумінням, що це все ж таки надто чутлива справа», - сказав Петро Порошенко.