Фото: news.church.ua

Верховна Рада пропонує дозволити здійснювати аборт жінкам лише у випадках крайньої необхідності та за згодою медкомісії.

У парламенті зареєстровано законопроект №6239 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмежень щодо проведення операцій штучного переривання вагітності (абортів)», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Судово-юридичну газету.

Ініціатором законопроекту виступив народний депутат Дмитро Голубов. У пояснювальній записці до законопроекту наголошується, що, «давши право жінці вирішувати самостійно питання про проведення аборту, більшість країн не враховувало право чоловіка на батьківство (одне з репродуктивних прав людини)». Так, за словами автора законопроекту, аборт підриває основи держави (виникає демографічна проблема) та сім’ї (психічне здоров’я жінки надламується, моральна єдність подружжя послаблюється, сімейна гармонія порушується).

Відео дня

Наслідки аборту в першу чергу несприятливі для жінок – виникає велика ймовірність фізичних і психічних травм або втрата здатності народжувати дітей у майбутньому. Зараз близько 1 млн подружніх пар в Україні неплідні. Як стверджує Дмитро Голубов, з них майже 90% – у зв’язку з безплідністю жінки. Основною ж причиною жіночого безпліддя є аборт (в 80%).

Ст. 50 Основ законодавства України про охорону здоров’я дозволяє провести операцію штучного переривання вагітності за бажанням жінки в термін не більше 12 тижнів.

Законопроектом пропонуються зміни та доповнення до Цивільного кодексу України та Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» щодо дозволу на штучне переривання вагітності тільки у виняткових випадках. Обставини, що дозволяють перервати вагітність, повинні обов’язково затверджуватися комісією відповідних експертів.

Також передбачається, що жінці, якій дозволена операція штучного переривання вагітності (аборт), в обов’язковому порядку і безкоштовно надаватиметься вся повнота інформації про наслідки такої операції тастадії ембріогенезу (початковий етап формування і розвитку плода).