Фото: Фейсбук Віктора Коцаби

Дотримання права на свободу віросповідання у державах є показником того, як виконуються інші основні права людини, вважає голова постійної ради ОБСЄ, представник Австрії, країни-голови в організації, Клеменс Койя. Про це повідомляють "РИА Новости".

"Дотримання свободи, її захист - це показник ситуації по багатьом іншим правам: на свободу зборів та асоціацій, свободу самовираження", - сказав він, виступаючи в четвер на конференції ОБСЄ з людського виміру на тему свободи релігії та вірування.

За його словами, право на свободу переконання - важливий елемент взаємоповаги й одна з вихідних потреб для формування НБСЄ - попередника ОБСЄ.

Відео дня

У свою чергу глава Бюро з демократичних інститутів і прав людини Міхаель Георг Лінк поскаржився, що в низці держав-учасників ОБСЄ заявляють про необхідність введення регламентації цієї свободи.

"У цілях закріплення політичного контролю над суспільством, в тому числі, над демократичними рухами, над громадянським суспільством, уряди низки країн у регіоні ОБСЄ ввели масштабні заходи, які обмежують свободу віросповідання і переконання. Це питання абсолютно не теоретичне, навпаки, це конкретна, відчутна загроза. Мова йде про те, щоб певні спільноти не могли жити динамічно, вільно, бо видається, що їх існування в довгостроковій перспективі знищить контроль держави над суспільством",- сказав він.