Фото: glavcom.ua

Міністерство культури України зацікавлене у купівлі колекції стародавніх ікон з понад 5000 екземплярів, яка належить колекціонеру Олегу Якубовському. Про це в повідомляє «Главком».

«За нашим законодавством, держава має пріоритет на викуп приватних зібрань предметів культури. Як тільки Мінкульт дізнався, що я продаю колекцію, одразу зателефонували, потім надіслали листа, в якому висловили зацікавленість держави у моїй колекції. Повідомили, що шукатимуть можливість для її викупу. Я впевнений, у будь-якому разі, протягом року колекцію буде продано», - упевнений він.

Якубовський зазначає, що українська ікона – це унікальне явище і не має аналогів у світі.

Відео дня

«Українське іконописне мистецтво увібрало в себе характерні ознаки європейського живопису, візантійського канонічного письма, викристалізувавши свій неповторний стиль українського наївного іконопису», - пояснив він.

Коментуючи питання ціни колекції, Якубовський сказав, що зацікавленість міністерства його «надихає». За його словами, колекція поділена на 11 розділів і містить у собі найцінніші свідчення духовної могутності наших предків.

«Це речі часів хрещення Київської Русі, ХХ століття, понад 2,5 тисячі живописних ікон XVIII-XIX століть, близько тисячі бронзових речей XI–XIX століть, богослужбові книги XVII–XIX століть, церковні дерев’яні скульптури та християнські культові атрибути», - повідомив він.

Колекціонер також зазначив, що до продажу колекції він вирішив вдатися тільки тепер з огляду на плани своєї родини, хоча раніше, наприклад, відмовив у продажі ліктьової ікони за 1000 євро.

«Тоді відмовив (продавати ікону – ред.). Що це, великі гроші? Тоді я був ще не старий (посміхається), мені здавалося, що ще рано. А зараз я бачу, що настали інші часи і те, що я хочу зробити за свого життя, його треба починати робити зараз. У моєї родини є великі плани – готуємо до видання книгу і хочемо знімати документальні фільми про дослідження духовного надбання українського народу», - сказав він.

Якубовський додав, що згодний з Пікассо, який говорив, що музей – це тюрма для творів мистецтва. За його словами, ікони мають бачити люди.

«От, наприклад, скрипка, яких у мене сотня. З-поміж них є кілька цікавих експонатів. Я запрошував скрипальок, вони у мене концерти старовинної музики влаштовували. Так само і ікони. Вони не мають десь лежати самі по собі. Їх мають бачити та шанувати люди. Я церквам подарував близько сотні ікон, хай їх бачать люди», - зауважив він.

Нагадаємо, нещодавно на одному з найвідоміших сайтів приватних оголошень з купівлі/продажу з’явилося повідомлення про продаж колекції стародавніх ікон. Продавцем виявися Олег Якубовський, який вирішив позбутися колекції з понад 5000 екземплярів за 10 мільйонів євро. На ікони вже знайшлися покупці у Москві та Санкт-Петербурзі.