Фото: news.church.ua

У столиці США 10-13 травня відбувся Всесвітній саміт на захист гонимих християн, який організувала Євангелістська асоціація Біллі Грема. Для участі в форумі прибули близько 600 делегатів від різних християнських конфесій з понад 135 країн світу, повідомляє Синодальний Інформаційно-Просвітницький відділ УПЦ.

2

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія Українську Православну Церкву на форумі представив заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків протоієрей Миколай Данилевич.

На форумі йшлося про різні форми гонінь, як прямих, так і опосередкованих. Зокрема, були представлені свідчення про дискримінацію віруючих за відстоювання традиційних сімейних цінностей, про що зокрема говорили християни з американського континенту.

Відео дня

Учасники саміту під час обговорень відзначали, що у більшості випадків гоніння та утиски християн виникають внаслідок політичних мотивів, державної пропаганди, намагань держави тотально контролювати релігійну сферу. І це при тому, що в конституціях більшості таких країн прописане право на вільне сповідування будь-якої релігії. Також учасниками форуму було відзначено, що однією з причин гонінь на християн є  націоналістичний шовінізм.

На одній із сесій виступав протоієрей Миколай Данилевич, який розповів про порушення прав вірних Української Православної Церкви. Священик згадав про законопроекти (№4511 і 4128), що вже були внесені до порядку денного Верховної Ради. Представник УПЦ відзначив парадоксальність української ситуації, яка полягає в тому, що дискримінаційні дії відбуваються в країні з переважною більшістю християнського населення і спрямовані проти найбільшої релігійної спільноти.

У міжнародному форумі взяли участь делегації низки Помісних Православних Церков. Зокрема, делегації очолили Блаженніший Архієпископ Вашингтонський, Митрополит всієї Америки і Канади Тихон (Православна Церква в Америці), архієпископ Американський Димитрій (Константинопольський Патріархат), архієпископ Нью-Йоркський, митрополит всієї Північної Америки Йосиф (Антіохійський Патріархат), Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків митрополит Волоколамський Іларіон.

Усі учасники форуму відзначили, що справжній християнин не повинен боятися гонінь, адже Господь проявляє Себе і укріпляє Своїх вірних саме через гоніння. Завдяки гонінням з’являються нові форми проповіді віри Христової, Церква росте й розвивається. Бог і Церква перемагає не всупереч гонінням, а саме завдяки ним. «Будь вірним до смерті і дам тобі вінець життя» (Одкр. 2.10).