Фото: zib.com.ua

Починаючи з кінця 2016 року релігійна громада Спасо-Преображенського храму УПЦ в Івано-Франківську у судах різних інстанцій відстоювала своє право на приміщення, в якому знаходиться церква та єпархіальне управління. 17 березня у Верховному суді України підтвердили законність прав православних іванофранківців. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

Як повідомлялося раніше, 2 листопада 2016 року Львівський апеляційний господарський суд виніс рішення, яким задовольнив позовні вимоги виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради у справі про розірвання договору оренди приміщення храму по вул. Чорновола, 6 з Івано-Франківською єпархією УПЦ, тим самим позбавивши єпархію канцелярії, а громаду Преображення Господнього – храму.

6 лютого Вищий господарський суд України підтримав позицію православних вірян і задовольнив касаційну скаргу Івано-Франківської єпархії УПЦ щодо прав на храм. Вищий господарський суд України скасував постанову Львівського апеляційного господарського суду від 2 листопада минулого року, залишивши в силі рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 2 серпня 2016 року, яким було відмовлено в позові виконкому Івано-Франківської міської ради про розірвання договору оренди з Івано-Франківською єпархією УПЦ.

Відео дня

У свою чергу, Виконавчий комітет Міської ради подав заяву до Верховного суду України про перегляд постанови Вищого господарського суду України від 6 лютого минулого року.

Розглянувши дану заяву, Вищий судовий орган України, дійшов висновку, що вона є необґрунтованою та ухвалою колегії суддів Судової палати у господарських справах Верховного суду України 17 березня відмовив у допуску справи №909/932/15 до провадження Верховного суду України.

Суд підтвердив право православної громади міста на богослужіння у Спасо-Преображенському храмі м. Івано-Франківська.