Фото: Новини Криму

Департамент у справах національностей та релігій Міністерства культури України відмовився реєструвати Духовне управління мусульман України (ДУМК, Київ) і вказав, що потрібно внести виправлення у проект його статуту, повідомляє "Крим.Реалії".

Цю інформацію також підтвердив учасник установчого з'їзду ДУМК, голова благодійного фонду «Эвкаф Україна» Зеврі Куртбедінов.

Начальник відділу моніторингу діяльності та реєстрації статутів релігійних організацій департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Іван Папаяні відмовився коментувати ситуацію з реєстрацією ДУМК, але визнав, що впродовж передбаченого законодавством тримісячного терміну з моменту подачі документів, що минув 9 березня, муфтіят не був зареєстрований.

Відео дня

Джерело у робочій групі зазначило, що представники Мінкультури вказали на ряд недоліків та неточностей у проекті статуту муфтіяту, і вимагають їх виправлення в якості умови реєстрації ДУМК. Деякі з цих претензій член робочої групи назвав необґрунтованими.

При цьому головною проблемою у процесі реєстрації стало збіг назв Духовного управління мусульман Криму (Сімферополь) на чолі з Еміралі Аблаєвим, яке перереєструвалось у Росії після анексії Криму під новою назвою «Духовне управління мусульман Криму і Севастополя». При цьому у реєстрі релігійних організацій України реєстрація кримського ДУМК зберігається. Як раніше заявляв Папаяні, скасувати реєстрацію ДУМК на чолі з Аблаєвим можна тільки за його ініціативою, а одночасно у держреєстрі не може бути двох організацій з однією назвою.

Учасник робочої групи з доопрацювання статуту муфтіяту зазначив, що ця проблема буде вирішена шляхом зміни назви на з'їзді представників громад – засновників нового ДУМК. «Будемо проводити з'їзд, інакше не вийде», – сказав він. Він не уточнив дату і місце проведення з'їзду.

***19 листопада 2016 року представники 14 релігійних кримськотатарських громад на з'їзді у Києві створили муфтіят. Муфтієм був обраний Айдер Рустамов, який очолює Комітет духовних цінностей мусульман за правління Земляцтва кримських татар Києва. Учасники з'їзду сформували Раду улемів (учених, які володіють знаннями релігії), головою якого став голова Асоціації мусульман України Сулейман Хайрулаєв.

На засіданні координаційної ради Світового конгресу кримських татар 16-17 січня у Генічеському районі Херсонської області вирішено створити муфтіят на материковій частині України. Ініціатива його створення виникла з того моменту, як кілька тисяч кримських татар були змушені переїхати на материкову частину України.