Фото: zak-kor.net

Питанню утримання церков зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО був присвячений тематичний круглий стіл, що проходив у обласній державній адміністрації Закарпатської області 22 березня, повідомляє "Закарпатський кореспондент".

Про стан виконання та дотримання нашою державою наданих міжнародній спільноті гарантій спілкувалися представники Міжнародної реставраційної ради з Польщі й України, фахівці відповідного профілю з Міністерства культури України та галузевих обласних управлінь, а також керівники районів і сіл, на території яких розташовані ці церкви.

В 2013 році на 37-ій сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та клопотанням Урядів України і Республіки Польща в Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включений транскордонний українсько-польський об'єкт "Дерев'яні церкви Карпатського регіону Польщі та України", підтвердивши найвищий рівень нашої дерев'яної сакральної архітектури.

Відео дня

До складу зазначеного Списка ЮНЕСКО входять 2 церкви на території Закарпатської області – церква Святого архангела Михаїла в селі Ужок та церква Вознесіння Господнього в селі Ясіня, а також 4 церкви з території Львівської області та 2 – з Івано-Франківської.

Фото: zak-kor.net

Рішення Комітету було прийнято з двома рекомендаціями:

- створити транскордонний орган управління, що виконано на рівні держави;

- забезпечити внесення в планувальні документи (містобудівні та земельні) затверджених буферних охоронних зон кожної церкви з метою належного захисту об'єктів.

Друга рекомендація передбачає прийняття відповідних рішень органами місцевого самоврядування. Матеріали щодо визначення зон охорони були передані відповідним органам місцевого самоврядування. Але станом на сьогодні, незважаючи на відповідні звернення та клопотання, належних рішень не прийнято.

Після круглого столу 22 березня делегація навідалася до села Ужок, аби оглянути об'єкт і поспілкуватися з прихожанами. В результаті було вирішено в окремому порядку провести додаткові роз’яснювальні зустрічі задля погодження з громадою подальших заходів зі збереження пам’ятки світового значення, повідомляє Управління культури Закарпатської ОДА.