1

Українська Православна Церква заявила про неприпустимість використання її у якості інструменту для політичної боротьби.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, про це йдеться у відкритому зверненні Священного Синоду УПЦ до Президента України Петра Порошенка, оприлюдненому сьогодні.

«Просимо Вас, як гаранта дотримання Конституції, докласти необхідних зусиль щодо припинення спроб на державному рівні використовувати питання релігії і конфесійного вибору громадян України у політичних маніпуляціях і зведенні рахунків між політичними опонентами», - зазначається у документі.

Відео дня

Зокрема йдеться про те, у який спосіб відбувається розслідування обставин останніх років життя спочилого Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира.

«Генеральна прокуратура України вдалася до пошуків можливих обставин завдання шкоди УПЦ представниками силових структур попередньої влади. Однак, ні сам покійний Блаженніший владика, ні повноважні особи Української Православної Церкви ніколи не заявляли про наявність підстав для проведення такого розслідування», - йдеться у документі.

На думку Священного Синоду УПЦ, коментарі Генпрокурора і окремих представників влади, свідчать про те, що дане кримінальне провадження - «приклад тиску на політичних опонентів з використанням при цьому Церкви».

«Громадськість спостерігає політичну дискусію про можливе зняття депутатської недоторканності з Народного депутата України Вадима Новинського, який фігурує у кримінальному провадженні щодо того, чи мали місце протиправні дії попередньої влади відносно Церкви. Ця дискусія не враховувала ані суб’єктивність, ані вибірковість свідчень, наведених Генеральною прокуратурою України. Увага тих, від кого залежить прийняття остаточного рішення, прикута лишень до політичної приналежності цього народного депутата. А суспільство так і не отримало жодного зрозумілого пояснення, на підставі чого парламент має його позбавити недоторканості», - йдеться у зверненні Священного Синоду УПЦ.

В УПЦ підкреслили що, Церква свідомо дистанціюється від суті політичної дискусії, «тим більше неприйнятною є участь силових структур у такій діяльності».

При цьому Священний Синод УПЦ нагадав про відсутність прикладів, коли б сучасні політичні діячі понесли відповідальність за чисельні випадки розпалювання релігійної ворожнечі, зазначаючи, що «така тривожна тенденція у державно-церковних відносинах відображається й у звітах ОБСЄ та ООН».

Членам Священного Синоду прикро, що через резонанс кримінального провадження завдається шкода світлій пам’яті Митрополита Володимира. При цьому джерелом спотвореної інформації про останні роки життя Блаженнішого став митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко), який, розповсюдив «нічим не підтверджені плітки та наклепи». 

«Прикро спостерігати за публічними низькопробними спекуляціями на тему фізичного стану Митрополита Володимира в останні роки життя, за спотворенням його бачення майбутнього Церкви і України, втіленого в його молитві, за спробами проштовхнути амбіційні устремління, видаючи їх за останню волю покійного владики. Намагаючись уникнути відповідальності перед законом стосовно небезпідставних підозр у співучасті в резонансному злочині, цей єпископ свідомо став знаряддям політичної боротьби, нехтуючи мораллю та дискредитуючи служіння спочилого Предстоятеля», - констатував Священний Синод УПЦ.

Водночас в УПЦ упевнені, що «мільйони вірян пам’ятатимуть Митрополита Володимира не з брудних статей у пресі, а згадуючи живе, сповнене любові і миру, слово владики, яке невтомно лилося з його вуст».