news.church.ua

Парламент прийняв законопроект № 5050 про внесення змін до Податкового кодексу України, який усуває низку неточностей щодо неприбуткового статусу релігійних організацій.

З подачі Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій 6 жовтня народні депутати проголосували за прийняття проекту в цілому як закону, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

В УПЦ нагадують, що у своїх зверненнях Рада Церков звертала увагу на загрозливу ситуацію, пов’язану з некоректними вимогами підпункту 133.4.1 Податкового Кодексу до релігійних організацій, які в розумінні податкових інспекторів можуть трактуватися як заборона будь-якої добродійної діяльності та милосердя на користь членів релігійної організації.

Відео дня

Водночас, представники Всесвітньої Ради Церков та члени Секретаріату ВРЦіРО висловили своє негативне ставлення й до скандального законопроекту №4128. Також ряд експертів розкритикували цей законопроект та закликали парламентарів його відхилити. З тою ж вимогою зверталися до можновладців протягом двох днів віруючі Української Православної Церкви, які звершували своє молитовне стояння біля Верховної Ради.

Що стосується прийнятого проекту закону №5050, за інформацією Інституту релігійної свободи, на ранковому засіданні парламентарі окремим рішенням включили цей законопроект до порядку денного пленарного засідання. На підтримку цієї ініціативи виступили представники усіх парламентських фракцій та «за» проголосував 281 народний депутат.

Коментуючи прийняті зміни, голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов зауважив, що не дивлячись на прохання скасувати вимогу про перереєстрацію статутів релігійних організацій, дану вимогу зберегли, але врахували специфіку діяльності релігійних організацій.

«Для того, щоб зберегти неприбутковість релігійним організаціям залишили необхідність внесення змін до статутів, і продовжили цей термін до 1 січня 2018 року. У той же час позитивним моментом є те, що релігійні громади можуть й надалі використовувати пожертви для благодійної діяльності, гуманітарної допомоги, милосердя, а також іншої діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, без загрози втратити статус неприбутковості», — зазначив протоієрей Олександр.

Тож, основні новації прийнятого Закону наступні:

Не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених підпунктом 133.4.2 Податкового кодексу, тобто спрямованих на утримання неприбуткової організації, реалізацію її мети, завдань та напрямків діяльності.

Доходи релігійних організацій використовуються також для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій (в тому числі здійснення гуманітарної допомоги, благодійної діяльності, милосердя).

Крайній термін перереєстрації статутів релігійних організацій подовжується на рік – до 1 січня 2018 року.

Прийнятий Закон набуде чинності після його підписання та оприлюднення.