Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій закликає парламент підтримати законопроект № 5050, який усуває низку неточностей у Податковому кодексі щодо неприбуткового статусу релігійних організацій.

Відповідні звернення Головуючий у ВРЦіРО Валерій Антонюк спрямував 20 вересня до керівництва Верховної Ради, профільного Комітету та депутатських фракцій, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Ці звернення відображають проблематику, з якою стикнулися релігійні громади всіх конфесій, що стало предметом обговорення під час засідання Секретаріату Всеукраїнської Ради Церков 14 вересня. 

Відео дня

У своїх зверненнях Рада Церков звертає увагу на загрозливу ситуацію, пов’язану з некоректними вимогами підпункту 133.4.1 Податкового Кодексу до релігійних організацій, які в розумінні податкових інспекторів можуть трактуватися як заборона будь-якої добродійної діяльності та милосердя на користь членів релігійної організації. Іншою проблемою є необхідність перереєстрації статутів всіх зареєстрованих релігійних організацій (біля 35 тисяч) до кінця 2016 року як умова збереження їх неприбуткового статусу.

“Законопроект № 5050, розроблений за участі парламентських і громадських експертів, членів Комітету та представників Ради Церков, усуває неточності Податкового кодексу, враховуючи специфіку релігійних організацій (можливість здійснювати добродійність і милосердя на користь одновірців) та значною мірою вирішує проблему їх загальної перереєстрації”, – наголошує ВРЦіРО.

У пояснювальній записці до законопроекту № 5050 автори законодавчої ініціативи зауважують, що “відповідні державні органи фізично не спроможні здійснити перереєстрацію змін до статутів (положень) релігійних організацій у визначений строк”, тобто до 1 січня 2017 року. На їх переконання, “нинішня ситуація загрожує паралізувати усю доброчинну діяльність релігійних організацій”, чому мають запобігти пропоновані зміни.

Крім цього, Рада Церков запропонувала Міністерству фінансів відтермінувати на один рік кінцеву дату внесення змін до статутів неприбуткових організацій, встановлену пунктами 34 і 35 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу.