Фото: mincult.kmu.gov.ua

Міністр культури України Євген Нищук провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Нідерланди в України Кейсом Кломпенхаувером. Про це повідомляє офіційний сайт Міністерства культури України.

Під час розмови розглядалося питання щодо ініціативи спільного проекту по реконструкції карильйону у Національному заповіднику "Софія Київська". 

Посол Королівства Нідерланди в України Кейс Кломпенхаувер. Фото: mincult.kmu.gov.ua

Кейс Кломпенхаувер висловив готовність сприяти створенню спеціального комітету у Нідерландах для пошуку меценатів та проведення інформаційної кампанії щодо культурної близькості двох країн. Також був розглянутий намір організувати візит до Києва експертів з Нідерландів для обговорення технічних деталей реалізації проекту у Національному заповіднику.  Зі свого боку Євген Нищук підтвердив зацікавленість у реалізації такого проекту та готовність надати всебічне сприяння, зокрема у частині оформлення дозвільних та супровідних документів.

Відео дня

"Активна співпраця України з європейськими державами а надто у контексті мистецтва - є тим важливим напрямком культурної дипломатії, який у нинішній складний для України час, може слугувати важливим об’єднавчим фактором,  - сказав міністр. Реконструкція карильйону у Софії - нашій святині в самому серці Києва - захід знаковий та символічний. Передзвін, що лунатиме з Софії, після проведення робіт, певен, стане справжньою окрасою міста, надихатиме та захоплюватиме як українців, так і численних туристів".

Карильйон, фр. carillon - "дзвін в усі дзвони», - ударний музичний інструмент, що являє собою набір точно налагоджених дзвонів керованих спеціальною паличковою клавіатурою, яка називається "фламандською педаллю". Назва інструменту походить від латинського quadrillion - набір з чотирьох (дзвонів).

Найпершим в Україні є збудований 2001 року карильйон Михайлівського Золотоверхого собору. Карильйон на Софійській дзвіниці було встановлено у 2008 р.