Засідання ВРЦиРО в Ірпені під головуванням керівника ВСЦ ЄХБ Валерія Антонюка

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій напрацювала власні зміни до Податкового кодексу з метою виправлення проблемних положень, запроваджених у 2015 році без врахування специфіки релігійних організацій і без консультацій із ними, повідомляє ІРС.

Ці питання стали предметом обговорення на засіданні в Ірпені під головуванням керівника ВСЦ ЄХБ Валерія Антонюка. Учасники засідання розкритикували вимоги Кодексу щодо обов’язкової перереєстрації статутів усіх неприбуткових організацій.

ВРЦіРО вважає, що упорядкувати діяльність неприбуткових організацій та визначити вимоги до цього статусу можна без загальної перереєстрації релігійних організацій. Крім цього, чинні норми Податкового кодексу суперечать нормам ч.2 статті 23 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», де зазначено:

Відео дня

“Релігійні організації мають право здійснювати добродійну діяльність і милосердя як самостійно, так і через громадські фонди. Суми витрат на цю мету оподаткуванню не підлягають.”

Нові положення Податкового кодексу України містять заборону на розподіл пожертв неприбутковими організаціями серед своїх членів. Для релігійних організацій це можна потрактувати як заборону на добродійність серед своїх одновірців. Відсутність таких положень у статутах неприбуткових організацій надасть право фіскальним органам з 1 січня 2017 року виключати їх з Реєстру неприбуткових організацій та обкладати податком на прибуток.