н

26-27 травня в Києві за ініціативи Міністерства культури України в рамках проекту ОБСЄ/БДІПЛ «Зміцнення безпеки релігійних громад та інших груп в Україні» відбулася Національна зустріч з питань взаємодії державних органів, відповідальних за здійснення політики у сфери  релігії, а також свободи релігії та переконань, повідомляє ІРС.

Під час восьми сесійних засідань учасники зустрічі обговорили: міжнародні стандарти та національне законодавство у сфері релігії та переконань; сучасні процеси та тенденції в Україні та інших країнах у контексті розвитку релігійних організацій; проблематику рівності, недискримінації та свободи релігії й переконань.

Відео дня

Відбулися плідні дискусії між представниками обласних структурних підрозділів у справах релігій, Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій, провідними вітчизняними та міжнародними експертами у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій, членами Експертної ради при Мінкультури. Загалом у зустрічі прийняло участь близько 100 осіб.

 Окрема увага була присвячена проблемам, які виникають на практиці. Зокрема, під час реєстрації статутів та державної реєстрації релігійних організацій, оформлення погоджень на релігійну діяльність іноземців, забезпечення конституційного права віруючих на публічні мирні зібрання та права на альтернативну (невійськову) службу під час мобілізації.

За підсумками Національної зустрічі її учасники вирішили проводити консолідовану законотворчу роботу між міністерством та профільними структурними підрозділами обласних держадміністрацій і КМДА щодо вдосконалення законодавства України у сфері державно-конфесійних відносин.