Незважаючи на заяви мера Віталія Кличка, введено в дію Рішення Київської міської ради про ставки податку для об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, яке позбавляє пільг Українську православну церкву (Московського патріархату). 

Згідно інформації з офіційного сайту Київради та порталу ЛІГА:Закон резонансне Рішення від 28.01.2015 року № 58/923 набуло чинності 31 січня, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Відео дня

Передбачено, що ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування.

При цьому ставка податку для об'єктів житлової та нежитлової нерухомості для усіх місць розташування (зональності), які відносяться до будівель культової та релігійної діяльності, встановлено у розмірі 0,01 %, тобто 0,1218 грн. за 1 кв. метр на рік.

Ця пільгова ставка не поширюється на “будівлі, споруди та приміщення, які належать парафіям Української православної церкви”. Для них податкова ставка становить 12,18 грн. за 1 кв. метр на рік.

“Жодних привілей за ознаками віросповідання бути не може. Рішення Київради про позбавлення однієї з церков пільги на сплату податку на нерухомість суперечить Конституції і буде переглянуте”, – заявив тоді мер Києва Віталій Кличко, коли Київрада проголосувала це рішення.

Виконавчий директор ІРС Максим Васін пояснив нововведення так: “Під парафією зазвичай розуміється релігійна громада, бо в законі такий термін не використовується. Тому вірогідніше, що об’єкти нерухомості, які знаходяться у власності Київської митрополії або інших юридичних осіб УПЦ (МП) за виключенням релігійних громад, також скористаються пільговою ставкою, запровадженою Київрадою”.

Раніше експерт зауважив, що міський голова не має повноважень скасовувати рішення міської ради як представницького органу. Проте згідно Регламенту Київради він може лише у 5-денний строк зупинити ухвалене Київрадою рішення та внести його на повторний розгляд міської ради.

Відтак, скоріш за все, мер Кличко не скористався своїм правом зупинити згадане рішення Київради, а лише, можливо, буде добиватися розгляду Київрадою питання про внесення змін до нього.