1

Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України закінчено досудове розслідування щодо перевищення службових повноважень працівниками спеціального батальйону судової міліції ”Грифон” ГУ МВС України в м. Києві та незаконного позбавлення волі особистого помічника, єдиної довіреної особи та відповідальної особи за лікування предстоятеля Української православної церкви Митрополита Київського і всієї України Володимира – Митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського, вікарія Київської митрополії Олександра (Драбинко).

Про це повідомляє Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

Під час розслідування встановлено, що командир та заступник командира спеціального батальйону судової міліції ”Грифон” протягом шести місяців 2013 року, виконуючи незаконний наказ екс-начальника ГУ МВС України в м. Києві Валерія Коряка, який діяв в інтересах екс-міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка, протиправно утримували владику Олександра на території Києва та Київської області з метою змусити його переконати митрополита Володимира відмовитись від посади предстоятеля УПЦ.

Відео дня

Захарченку, Коряку та двом керівникам СБСМ ”Грифон” оголошено про підозру у незаконному позбавленні волі людини та перевищенні своїх службових повноважень. За вказані злочини передбачені покарання у виді позбавлення волі строком до 5 років.

На даний час командиру СБСМ ”Грифон” та його заступнику надано доступ до матеріалів кримінального провадження для ознайомлення.

Захарченко та Коряк за вчинення вказаного кримінального правопорушення оголошені у розшук.

Як повідомляв УНІАН, у травні ц. р. Генеральна прокуратура розпочала кримінальне провадження стосовно колишнього президента України Віктора Януковича, екс-генпрокурора Віктора Пшонки, колишнього міністра внутрішніх справ Захарченка та інших колишніх високопосадовців за фактом незаконного тиску на митрополита Київського і всієї України Володимира з метою усунення його від управління Українською православною церквою. 

У ході перевірки, проведеної за зверненням одного з народних депутатів, встановлено, що митрополит Володимир дотримувався позиції невтручання церкви у політику, чим викликав невдоволення Януковича, який бажав заручитись підтримкою УПЦ на виборах у 2015 році.

«Після невдалих спроб переконати митрополита Київського і всієї України Володимира відректися від посади екс-міністр внутрішніх справ України, на виконання вказівки колишнього президента України, організував силами підлеглих йому працівників фізичну ізоляцію митрополита Олександра, який є особистим секретарем та довіреною особою предстоятеля православної церкви Володимира», - повідомляла ГПУ. 

У Генпрокуратурі зазначають, що однією з умов звільнення митрополита Олександра з ізоляції було переконати митрополита Київського і всієї України Володимира зректися займаної посади.

Предстоятель УПЦ Володимир (Сабодан) помер 5 липня 2014 року у Києві на 79-му році життя.