1

Робоча група ініційована та покликана для вирішення неоднозначних ситуацій, які зараз виникають у стосунках між УПЦ (Московського патріархату) та УПЦ Київського Патріархату.

Про це заявив заступник директора Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури УкраїниАндрій Юраш, повідомляє Інститут релігійної свободи. 

Перше засідання Робочої групи з питань врегулювання актуальних міжцерковних конфліктів відбулося у приміщенні Мінкультури 26 листопада 2014 року. 

Відео дня

“Зараз на державному рівні слід моніторити певні ситуації, які загострюються в міжконфесійних стосунках”, – сказав заступник Міністра культури Олександр Журавчак.

Учасники засідання обговорили результати моніторингу випадків міжцерковного протистояння відповідно до інформації, яка була надана обласними державними адміністраціями. Також було детально обговорено конкретні конфліктні випадки у Рівненській та Хмельницькій областях, а також причини їх виникнення.

“Ситуація є дуже неоднозначною, яку неможливо розглядати в одній площині. Є конкретні питання, які пов`язані з імплементацією Закону про свободи совісті, тобто зміни юрисдикційної приналежності у громадах, також цілий комплекс і юридичних проблем, і особистісних проблем. Але найбільш ускладнює ситуацію загальнополітичний контекст, який не можна випускати», – зазначив Андрій Юраш.

Присутні на засіданні представники православних церков були одностайні щодо потреби усувати конфронтаційну риторику з офіційних документів. Вони позитивно оцінили утворення Робочої групи як майданчик для обговорення актуальних проблем міжконфесійних відносин та погодились, що припинення напруги у міжцерковних відносинах є в інтересах всього суспільства.

Участь у засіданні взяли 

представники УПЦ (МП): 

протоієрей, голова юридичного відділу Української православної церкви Олександр Бахов;

єпископ Васильківський, вікарій Київської митрополії УПЦ Миколай (Почтовий);

представники УПЦ КП: 

архієпископ Рівненський і Острозький, голова управління зовнішньоцерковних зв’язків УПЦ КП Іларіон (Процик);

архієпископ Чернігівський і Ніжинський, секретар Священного синоду УПЦ КП Євстратій (Зоря);

представники Мінкультури України:

заступник Міністра культури Олександр Журавчак;

заступник директора Департаменту у справах релігій та національностей Андрій Юраш;

та інші співробітники Міністерства.

експерти: 

голова правління громадської організації «Інститут релігійної свободи» Олександр Заєць;

народний депутат України Віктор Єленський;

завідуючий відділом з питань етнонаціональної політики, релігій та закордонних українців Секретаріату Кабінету Міністрів України Юрій Решетніков.

Для постійного опрацювання пропозицій та підготовки наступних засідань було прийнято рішення про утворення малої робочої групи з проблематики врегулювання міжцерковних конфліктів.