1

Митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон звернувся до президента України Петра Порошенка з листом-клопотанням про пенсіонерів Донбасу. 

Текст відповідного листа-клопотання митрополита від 17 листопада передано УНІАН.

Зокрема йдеться про підписання указу №875/2014 від 14 листопада про рішення Ради національної безпеки й оборони України «Про невідкладні заходи зі стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій і Луганській областях».

Відео дня

«Певну тривогу викликають у мене, як правлячого архієрея Донецької єпархії, а також у парафіян і духовенства, деякі положення вищезазначеного указу, які обмежують низку громадянських прав і свобод найменш захищених верств населення – пенсіонерів та інвалідів. Багато з них, через ті чи інші обставини, фізично не можуть подолати бюрократичні формальності для оформлення пенсій і допомоги, згідно з новими умовами указу, що ставить під загрозу їх здоров`я і само існування», - пише митрополит.

У зв`язку з цим він просить президента «спростити можливість отримання жителями регіону, які виявились мимовільними заручниками протистояння, заслуженого багаторічною важкою працею пенсійного забезпечення».

Як повідомлялося, президент України підписав указ, яким відмінив особливий статус окупованих територій. Водночас президент доручив Кабміну забезпечити жителів Донбасу гуманітарною допомогою з українським маркіруванням, і енергоносіями.

Відповідно до документу, Порошенко доручив Кабміну впродовж місяця припинити обслуговування банківських рахунків підприємств і населення на окремих територіях Донбасу в зоні АТО, а також припинити діяльність державних підприємств, установ і організацій на окремих територіях Донецької і Луганської областей.