/ proua.com.ua

Після набрання чинності останніх змін у Кримінальний Процесуальний кодекс українські суди катастрофічно не встигають видавати дозволи на поховання померлих.

У деяких регіонах виникла проблема направити подання до суду у вечірній час та вихідні. Про це повідомляє прес-служба Національної поліції України.

Відзначається, що протягом 10 днів судами розглянуто всього близько 60% клопотань про проведення експертиз, направлених слідчими Нацполіції.

Відео дня

«У нас за ці 10 днів зафіксовано 7782 факти смерті громадян. Слідчими  розглянуто 5849 фактів. Тобто, це не є проблематикою. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 1 949 фактів. І саме  тут маємо певні складнощі», – пояснив заступник керівника Нацполіції Віталій Невгад.

За його інформацією, від судів протягом доби отримано лише 794 дозволи на видачу тіл для поховання (41% від загальної кількості поданих клопотань), протягом двох діб – 753 (39%), на третю добу – 259 дозволів (13%). Крім того, фіксуються терміни більше чотирьох діб – це понад 120 дозволів (або 6,5% від кількості поданих клопотань).

«Це перший момент, коли кількість клопотань в судах з кожним днем буде зростати. Друге – можливість направлення подань в суди у вечірній час або у вихідні дні. Це теж поки у деяких регіонах є проблемою», – підкреслив Невгад.

Також у Нацполіції відзначають необхідність негайного проведення на місцях зустрічей з представниками судів та прокуратури для вирішення проблеми.

Нагадаємо, що згідно змін до КПК, який набрав чинності 15 березня, суди зобов'язані видавати дозволи на проведення всіх експертиз.