/ foma.in.ua

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні визнає, що в державі розгорнута кампанія нетерпимості проти Української Православної Церкви і висловлює стурбованість бездіяльністю правоохоронних органів при порушенні прав віруючих.

Про це йдеться у Доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні за період з 16 листопада 2017 року по 15 лютого 2018 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини, повідомляє "Фома в Україні".

У документі наводяться випадки порушення прав віруючих.

Відео дня

«У звітному періоді розпочалася "кампанія" нетерпимості проти Української Православної Церкви... - зазначено в пункті 95 Доповіді. - 8 січня 2018 року кілька десятків членів "С14" заблокували вхід і дорогу до Києво-Печерської лаври... Члени "С14" вели себе агресивно, підбурюючи до насильства і фізично погрожуючи особам, які висловлювали протилежні погляди. Хоча цей інцидент тривав більше години, правоохоронні органи не втрутилися. У той же день "С14" оголосила в соціальних мережах, що ця акція є лише початком кампанії протесту, і пригрозила провести подальші, більш масштабні "протести" у багатьох місцях».

Також описаний випадок нападу на редакцію сайту «Союз православних журналістів», вказано на дві спроби підпалу храму Десятинного монастиря в Києві і церкви на честь святого Володимира у Львові.

«УВКПЛ стурбоване тим, що правоохоронні органи не вжили ефективних заходів для попередження таких дій, їх ретельного розслідування та притягнення винних до відповідальності», - наголошується у Доповіді.