Відтепер необов’язково засвідчувати справжність підписів на новій редакції Статуту / regapo.info

Президент України 13 березня підписав Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» № 2275-VIII (проект № 4666 від 13.05.2016), що був прийнятий Верховною Радою України 6 лютого цього року.

Як повідомляє Інститут Держави і Церкви, відтепер необов’язково нотаріально засвідчувати справжність підписів на новій редакції Статуту релігійної організації.

З набуттям чинності цього Закону стає необов’язковим:

Відео дня

1. Нотаріальне засвідчення справжності підпису (підписів) на новій редакції Статуту релігійної організації;

2. Нотаріальне засвідчення справжності підпису на передавальному акті та розподільчому балансі релігійної організації.

У такий спосіб ВРУ скасувала 2/3 додаткових обов’язків у частині нотаріального засвідчення підписів для релігійних організацій, які з’явилися із набранням чинності 2 листопада 2016 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності» № 1666-VIII від 06.10.2016.

Однак, досі залишається незміненою норма про нотаріальне засвідчення справжності підпису на рішенні уповноваженого органу управління юридичної особи про внесення змін до відомостей, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, у тому числі змін до установчих документів.

Тобто релігійна організація повинна нотаріально засвідчувати справжність підпису (підписів) на своєму рішенні (наказі, розпорядженні, протоколі тощо) про внесення змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до Статутів.

Вказані зміни наберуть чинності через три місяці з дня опублікування Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» № 2275-VIII від 06.02.2018 р.