Керівник МОЗ Уляна Супрун обговорила медреформу з Радою Церков / irs.in.ua

Члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій ознайомилися з планами МОЗ щодо впровадження медичної реформи.

Обговорення відбулося 22 лютого в приміщенні міністерства за участі глав церков і релігійних організацій та членів Громадської ради при МОЗ по співпраці з ВРЦіРО, повідомляє Інститут релігійної свободи.

В. о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун подякувала Всеукраїнській Раді Церков за підтримку медичної реформи в Україні. Однак, за її словами, процес оновлення системи охорони здоров’я не є простим і швидким, тому потребує підтримки з боку релігійної спільноти, в тому числі в частині просвітництва громадян, заохочення до обрання своїх сімейних лікарів, сприяння процесу автономізації діяльності медичних закладів з боку місцевої влади.

Відео дня

Особливий акцент керівинк МОЗ зробила на необхідності відновлення довіри до вакцинації, як єдиному способу профілактики та протидії багатьом інфекційним і вірусним хворобам, яких не повинно вже існувати в таких масштабах у ХХІ сторіччі.

2

Уляна Супрун також повідомила про відновлення роботи Громадської ради при МОЗ України по співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, утвореної ще у 2009 році. Тепер оновлено положення та склад цієї Громадської ради, а Відділ забезпечення взаємодії з державними органами та громадськістю і соціального діалогу призначено відповідальним структурним підрозділом МОЗ за співпрацю міністерства з цією Громадською радою.

У своїх виступах релігійні діячі звернули увагу керівника МОЗ на багато конкретних проблем, які потребують опрацювання, як на рівні міністерства, так і на місцевому рівні. Серед них питання протидії ВІЛ/СНІД, невідкладної медичної допомоги в умовах медреформи, презумпції незгоди на трансплантацію органів людини у разі її смерті, а також сприяння зменшенню практики переривання вагітності, проблематика сурогатного материнства, просвітницькі заходи.

Учасники зустрічі домовилися проводити тематичні засідання Громадської ради за участі відповідних фахівців МОЗ з метою детального опрацювання кожного проблемного питання, а також ініціювати подібні діалогові зустрічі між урядовцями у сфері охорони здоров’я та релігійними діячами на місцевому рівні.