ш

На вершині Святої Гори Афон під керівництвом монахів Великої Лаври відновилися роботи зі зведення нового, більш просторого храму Преображення Господнього, - повідомляє портал «Руський Афон».

Відео дня

Маленька церква, що стояла до цього на Вершині Святої Гори на висоті 2033 метрів над рівнем моря, була побудована в XIX ст. стараннями Руського на Афоні Свято-Пантелеймонова монастиря.

Тоді ж за вівтарною частиною храму, на найвищій точці Афона, ченцями і паломниками з Росії в 1882 році був встановлений масивний залізний хрест висотою в чотири метри. Храм Преображення відрізнявся простотою та аскетичностью, іконостас у ньому був зроблений з дощок.

У зв'язку з будівельними роботами зупинитися на Вершині на нічліг і послужити Літургію тимчасово неможливо. На даний момент поломників розміщають в келії «Панагія», яка розташована  на шляху до Вершині на висоті 1500 метрів над рівнем моря.

Сюди було перенесене з колишнього храму на Вершині все церковне начиння і облачення, необхідне для служіння Літургії. Паломникам рекомендується залишатися на нічліг у келії «Панагія», служити тут Літургію з 4 до 6 години ранку, після чого на світанку підніматися до Вершини.