Найдавніший православний монастир святої Катерини на біблійній землі Синайського полустрова знову піддався гонінням з боку радикалів-ісламістів і місцевої влади, повідомляє інформаційний портал "Лінга" з посиланням на розслідування "Copts Today".

На сьогоднішній день основну загрозу життя ченців і стану пам'ятки світової архітектури складають араби-ісламісти, які ведуть напівкочовий спосіб життя в Синайській пустелі.

Відео дня

Зокрема, відомий адвокат, доктор Ийхаб Рамзі розповів про подробиці злочинів, скоєних радикалами проти обителі та її насельників:

"Нещодавно деякі жителі району ат-Талʻа зробили спробу штурму монастиря - і в результаті їм вдалося знести ворота і взяти в заручники двох ченців. Братії довелося підкоритися грабіжникам і погодитися виплачувати їм певну данину в обмін на припинення нападів. Тим не менш, ісламісти досі загрожують всім священикам і ченцям розправою - на цей раз, за нібито незаконно зайняту монастирем територію".

Юрист наголошує, що, незважаючи на численні скарги та звернення, правоохоронні органи ніяк не відреагували на ситуацію, залишаючись сторонніми спостерігачами - а, по своїй суті, співучасниками - всіх згаданих правопорушень. "Єдина псевдосудебна інстанція в пустелі - це суд арабських племен, наклав на ченців данину в обсязі 150 000 єгипетських фунтів", - зауважує експерт.

Однак цим, за словами адвоката, не обмежуються "дивацтва в поведінці влади".

Згідно свідченням Рамзі, місцеві органи самоврядування дивляться крізь пальці на заклики радикалів стерти християнство з землі Синая і "відновити справедливість" - тобто "повернути християнське селище Уйюн Муса мусульманам" з посиланням на коранічний текст.

"На тлі всього цього беззаконня місцеві чиновники не просто сидять склавши руки - вони тільки погіршують ситуацію, - продовжує доктор Ийхаб. - Наприклад, не так давно, влада наклала певний податок на всіх без винятку ченців монастиря. Причина тому - наявність в обителі трапезної для паломників, яка нібито "служить засобом збагачення". Вперше в історії Єгипту, щодо подвижників, які не виходять з Дому молитви, було прийнято таке рішення!". Рамзі оцінив дії відповідних органів як "спробу знищення християнства в регіоні", уклавши: "Все йде до фізичного знищення монастиря як такого".

У своєму інтерв'ю порталу унасельник монастиря Святої Катерини ієромонах Григорій розповів про ще більш дивний демарш влади проти обителі та її ченців:

"Ще за Президента Мурсі полковник у відставці, якийсь Ахмад Раджан Атиййе? подав позов проти монастиря. У ньому він звинуватив нас у "посяганні на державну землю" - виявляється, ми "незаконно побудували" в 2006-му році багато церкві монастиря, які, насправді, пам'ятають часи імператора Юстиніана!..

Місцева влада, яка перебуває в залежності від "Братів-мусульман", видала сімдесят один указ про знесення храмів четвертого століття, давши хід і позовом Атиййе".

Також священнослужитель нагадав, що слухання по справі відбудеться в наступному місяці, попросивши всіх православних братів і сестер "суто помолитися про збереження загальнохристиянської святині, справжньої перлини півострова".

"Седмиця"