к

Урочисте відкриття найпівнічнішого у світі дацану - буддійської храмової споруди - відбулося в четвер у місті Якутську, повідомляється на сайті уряду республіки Саха (Якутія).

"Напередодні в дацані пройшов обряд освячення. Церемонію очолив XXIV Пандіто Хамбо лама Аюшеев, глава Буддійської традиційної Сангхи Росії. Офіційне відкриття найпівнічнішого буддійського храму у світі відбулося 2 жовтня", - йдеться в повідомленні.

У ньому наголошується, що будівництво дацану було розпочато в 2009 році. За п'ять років силами бурятської громади (буряти - сьома за чисельністю етнічна група в Якутії) і меценатів зведена двоповерхова кам'яна будівля храму, в якому з початку 2014 р  здійснюються служби.

Відео дня

Крім релігійного призначення, дацан стане центром бурятської культури, в якому передбачено проведення занять з навчання бурятської мови, виставок, культурно-просвітницьких заходів.

Буддизм офіційно був визнаний у Росії в 1741 році за правління імператриці Єлизавети Петрівни. У 1764 році імператриця Катерина II заснувала посаду Пандіто Хамбо лами - глави буддистів Східного Сибіру та Забайкалля, що вважається визнанням буддизму однією з державних релігій Росії.

РИА Новости