о

Міжнародний історичний конгрес про відновлення ордена єзуїтів проходить в університеті швейцарського Фрібурга з 2 по 4 жовтня.

Конференція, присвячена 200-річному ювілею відродження ордена, організована швейцарською провінцією єзуїтів, теологічним факультетом Фрібурга, Конференцією католицьких єпископів Швейцарії, Національним фондом Швейцарії та діоцезом Базеля.

Серед заявлених тем доповідей: «Відновлення товариства Ісуса в антикатолицьких історичних джерелах», «Товариство Ісуса в літературі початку XIX ст.», «Німецькі єзуїти в Меріленді та Пенсільванії», «Місіонери-єзуїти в південній Америці», «Єзуїти в Греції під час відродження ордена»,«Іспанія і відновлення ордена,«єзуїтів»,«Складнощі відновлення суспільства у Франції 1814-1848 р.р.» та ін.

Відео дня

У 1773 р Папа Климент XIV під тиском європейських монархів оголосив про розпуск ордена. Його майно було конфісковано на користь світських властей, а єзуїти приєднані до приходського кліру.

Після розпуску товариства в Європі та першого поділу Речі Посполитої єзуїти опинилися на території Російської імперії під заступництвом Катерини II. З різних причин орден також продовжив своє існування у Швейцарії, Пруссії, Китаї та Індії, де збереглося декілька місій.

У Швейцарії в 1847 р чутки про підготовку до війні призвели до того, що єзуїти були вигнані з країни. У 1848 р заборона на діяльність ордена було зафіксовано в державному законі і залишалося в силі до референдуму 1973 р.

Швейцарія стала колискою для відродженого на території німецькомовних держав ордена. Уже в 1818 р, через 4 роки після офіційного відновлення товариства, у Фрібурге з'явився єзуїтський коледж св. Михайла.

Майже через 40 років після розпуску товариства Ватиканом, у 1814 р, Папа Пій VII заявив про його відродження. Першим генералом відродженого ордена став російський єзуїт Фаддей Бжозовський.

Седмица.Ru