У Нью-Йорку вшанують пам'ять майже 3 тис. жертв терористичних атак 11 вересня 2001 року. Їхні імена будуть публічно зачитано на площі в центрі меморіального комплексу, збудованого на місці зруйнованих веж-близнюків. Відбудуться й інші заходи, приурочені до 13-ї річниці трагічних подій, повідомляє ІТАР-ТАСС.

Читати список, що складається з 2 977 імен загиблих в результаті терактів 11 вересня 2001 року, а також шести жертв атаки 26 лютого 1993 року, коли екстремісти підірвали в підземному гаражі Всесвітнього торгового центру (ВТЦ) мікроавтобус, традиційно розпочнуть після хвилини мовчання о 08.46 за місцевим часом. Саме в цей момент 13 років тому один з авіалайнерів, захоплених терористами, врізався в північну башту ВТЦ.

Тригодинна церемонія буде перервана хвилиною мовчання в загальній складності шість разів в моменти, коли в той фатальний день перший і другий літаки протаранили обидва хмарочоса, коли ці будівлі обвалилися, а також коли третій авіалайнер впав у Пентагону, а четвертий - поблизу району Шенксвілл (штат Пенсільванія). У багатьох церквах міста в пам'ять про загиблих задзвонять дзвони. У них також пройдуть поминальні служби.

Відео дня

Після заходу о 18.00 за місцевим часом, в небо над містом будуть направлені два блакитних променя потужних прожекторів, які символізують вежі ВТЦ. Ця меморіальна інсталяція під назвою "Посвята у світлі" була споруджена в 2002 році за ініціативою керівництва енергетичної компанії "Консолидейтид едісон", яка обслуговує Нью-Йорк. З тих пір 88 прожекторів, з якої складається конструкція, включалися щорічно в день річниці терактів. Як правило, їх вимикають на світанку наступного дня.

В цьому році вперше меморіальний комплекс на місці зруйнованих веж близнюків буде відкрито в той час, коли запрацює інсталяція. У минулі роки він закривався до того, як включалися прожектори. Перебувати в центрі міста, щоб побачити два промені світла, зовсім не обов'язково. Розрізнити їх можна і на відстані до 40 км.

«Ми хотіли зробити все так, як це було, коли доступ для громадськості вночі був вільним, - сказав директор Фонду національного меморіалу і музею 11 вересня Джо Деніелс. - Меморіальні басейни також будуть підсвічуватися, вночі це буде виглядати дуже красиво».

У кожному з п'яти районів Нью-Йорка також відбудуться, але менші за масштабами церемонії. Їх учасники запалять свічки в пам'ять про загиблих, виконають присвячені трагедії музичні композиції, прочитають поетичні твори. Особливі почесті вшанують працівникам рятувальних служб, які надавали допомогу постраждалим в результаті теракту, а також розбирали завали після руйнування хмарочосів.

Меморіальний комплекс на місці, де стояли вежі-близнюки, був створений в десяту річницю терактів. Його головними елементами є два величезних квадратних резервуара, які розташовані нижче рівня землі. За їх внутрішніх стінках на глибину кількох метрів стікає вода. Краї резервуарів оперізує бронзова плита з висіченими на ній іменами жертв терактів. У минулому році меморіал відвідали понад 5 млн осіб.

В результаті терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, Вашингтоні і Пенсільванії загинули 2 977 тис осіб, які були громадянами 90 країн, постраждали понад 6 тис осіб.